Per què moltes persones LGTBIQ+ es converteixen en refugiades?

La criminalització del col·lectiu a molts països, que pot acabar fins i tot en la pena de mort, fa que hagin de buscar refugi a l’estranger; segons la CEAR


L’estigmatització i la persecució de les persones del col·lectiu LGTBIQ+ a molts països del món fa que en alguns casos s’acabin convertint en refugiades. Així ho constata la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), que assenyala que avui en dia les orientacions sexuals i les identitats de gèneres dissidents són castigades penalment en 69 països, dels quals sis encara contemplen la pena de mort per aquests casos; un fet que provoca que es vegin forçades a fugir a l’estranger.

L’entitat subratlla que només el 64% dels estats que formen part de les Nacions Unides reconeixen com a legals les relacions sexuals entre persones del mateix sexe. A més, només a 48 països de l’ONU existeixen sancions contra els delictes d’odi i tan sols en 45 d’aquests es castiga la incitació a l’odi, la discriminació i la violència.

Tot i això, en matèria legislativa s’han fet alguns avenços importants, com les normatives de protecció contra la discriminació a la feina per motius d’orientació sexual, que fa dues dècades només estaven presents en 15 estats i ara ja existeixen a un total de 81 països. Per altra banda, les parelles del mateix sexe tenen reconeixement legal només a 34 estats, dels quals tan sols 28 admeten el matrimoni igualitari i l’adopció conjunta.

Sense llibertat d’expressió

Un altre dels motius que fa que moltes persones del col·lectiu LGTBIQ+ hagin de buscar refugi internacional són les limitacions a la llibertat d’expressió i associació que encara persisteixen a molts racons del planeta. En aquest sentit, un total de 42 països limiten la llibertat d’expressió sobre qüestions d’orientació sexual i d’identitat de gènere i a 51 estats es prohibeix la constitució d’organitzacions o associacions per defensar els drets del col·lectiu.

A més a més, les persones LGTBIQ+ que es converteixen en sol·licitants d’asil s’han d’afrontar a moltes dificultats en el procés i sovint són objecte de discriminació no només per la seva orientació sexual o identitat de gènere, sinó també pel color de la seva pell o per motius ètnics. A l’Estat espanyol, set de cada deu persones refugiades o migrants LGTBIQ+ se senten discriminades durant els processos de selecció laboral i el 100% considera que el fet de pertànyer al col·lectiu els hi suposa encarta més barreres de les que ja tenen pel fet de ser migrants.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article