Entitats socials denuncien que el Parlament està dilatant la creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans

Fa un any que es va registrar la llei per posar en marxa aquest organisme d’avaluació de l’impacte exterior de l’activitat d’empreses catalanes


El Grup català d’Empresa i Drets Humans —format per Lafede.cat i la Taula de Colòmbia— i els sindicats majoritaris —CCOO, UGT i la Intersindical— exigeixen als grups polítics del Parlament que avancin en l’aprovació de la llei que ha de servir per crear Centre Català d’Empresa i Drets Humans, la qual es va registrar ja fa un any. Les entitats socials i sindicals consideren que s’està dilatant la posada en marxa d’aquest organisme que ha d’avaluar l’impacte exterior de les operacions d’empreses transnacionals amb seu o amb inversions i activitats a Catalunya.

Amb una acció performativa sorpresa davant del Parlament, les diverses entitats impulsores del centre i els sindicats majoritaris han denunciat aquest dimarts el que consideren que és una estratègia de dilació per part dels grups parlamentaris per alentir la posada en marxa de la iniciativa.

“No hi ha voluntat política per crear el Centre Català d’Empresa i Drets Humans. La dilatació del procés només demostra la doble moral política: amb el discurs es reivindiquen els drets humans, però a la pràctica manquen mesures fermes per defensar-los”, ha afirmat la copresidenta de Lafede.cat, Núria Carulla.

En concret, les entitats socials i sindicals critiquen que la llei que ha de permetre la creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans s’ha hagut de registrar ja dues vegades, el 2020 i el 2021, i que des de l’últim registre no s’han fet passos endavant per avançar en la seva tramitació parlamentària. “Se’ns ha dit que la setmana que ve engegarà el procés: esperem que sigui així. Les més de 8.000 entitats socials, sindicats i cooperatives estem vigilants perquè els i les diputades es posin a treballar”, ha subratllat Carulla.

Des de les entitats impulsores del centre destaquen que, després que el 10 de febrer s’acceptés a proposta el tràmit de llei, la Comissió d’Afers Exteriors, Transparència i Cooperació (CAETC) encara no ha convocat als ponents per acordar la ponència de la llei. Per aquest motiu, les entitats consideren que, si no s’agilitza aquest procés i s’estableix un calendari de compareixences que no sigui dilatat en el temps, la tramitació de la llei s’endarrerirà fins a finals de 2023.

Un organisme públic i independent

La creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans és una iniciativa que es va començar a impulsar el 2015 amb l’objectiu de vetllar perquè la internacionalització de l’economia catalana no generi impactes negatius i vulneri drets humans, especialment en els països més empobrits i posat el focus en aquelles empreses transnacionals amb seu, inversions o activitats a Catalunya.

En aquest sentit, el centre es planteja com un organisme públic i independent amb capacitat d’investigar i donar seguiment a queixes sobre possibles vulneracions de drets humans formulades per comunitats directament afectades o bé per part d’entitats o organitzacions socials. A més, també disposaria de capacitat sancionadora cap a les empreses quan aquestes no ofereixin la informació que se’ls hi demana.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de més de 8.000 entitats socials, organitzacions, sindicats i cooperatives de treball. Per continuar sumant adeptes al projecte, les entitats impulsores han habilitat una recollida de signatures de suport al manifest per a la creació del centre a través de la web alertaDH.org. A aquesta pàgina web, s’hi poden trobar 14 casos documentats d’empreses catalanes que vulneren els drets humans arreu del món, identificats i investigats pel Grup d’Empresa i Drets Humans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article