Metges de Catalunya valora com a “insuficient” el pla d’estabilització de les plantilles sanitàries aprovat pel govern espanyol, el qual farà fixos 67.000 treballadors del sector a tot l’Estat espanyol. El sindicat afirma que el que necessita el sistema sanitari és “contractar més professionals i millorar les seves condicions laborals i retributives”, ja que sense aquest esforç “no es podran resoldre els problemes d’accessibilitat, les iniquitats, les llistes d’espera o el dèficit d’especialistes mèdics”. El govern espanyol preveu que es convoquin les places per estabilitzar els professionals sanitaris abans que acabi l’any.
Tot i que Metges de Catalunya celebra que el personal temporal “guanyi estabilitat i seguretat laboral”, considera que la mesura d’estabilització de les plantilles “no comporta cap novetat”, ja que el govern espanyol s’està limitant a obeir els requeriments del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que ha sancionat les administracions espanyoles en diverses ocasions per l’abús de la contractació temporal. El sindicat apunta que a Catalunya uns 5.000 professionals, el 49% de la plantilla mèdica de l’Institut Català de la Salut (ICS), treballen amb contractes interins i eventuals.
“Sense més facultatius i millors condicions laborals i retributives no es podrà enfortir el sistema”, asseguren des de Metges de Catalunya, que insisteixen que el principal problema de la sanitat pública és l’infrafinançament, que té com a conseqüència una “crisi de professionals mèdics sense precedents”. Per resoldre la qüestió des de l’arrel, el sindicat reclama un pla de xoc nacional que abordi la crisi des de les mateixes facultats de Medicina. “S’han de planificar les necessitats a curt i mitjà termini i, sobretot, oferir un exercici professional que resulti atractiu i motivador per a les noves generacions. Altrament, no podrem evitar la seva fugida”, avisen.
Un procés “complex” d’estabilització de plantilles
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat que el decret que han aprovat aquest dimarts és “un dels processos d’estabilització més grans de la història” del sistema sanitari i ha dit que s’hauran de publicar les convocatòries de places per estabilitzar-los abans que acabi l’any. Tot i això, seran les autonomies les que les convoquin, ja que són les competents en sanitat.
Pel que fa a l’estabilització de places, aquells professionals que hagin encadenat de “forma ininterrompuda” contractes temporals des d’abans de l’1 de gener de 2016 podran optar a un concurs de mèrits per acreditar l’experiència i accedir a una de les places fixes que surtin ofertes.
Les places de les persones que portin treballant des del 31 de desembre de 2020 amb contractes temporals sortiran a concurs d’oposició. Darias ha remarcat que es tracta d’un procés “complex” i ha insistit que s’actuarà amb la “màxima cogovernança”.
D’altra banda, en relació amb les mesures per evitar que “es tornin a produir noves bosses de temporalitat”, Darias ha explicat que no es podrà ostentar un contracte temporal més de tres anys.
La norma fa desaparèixer els nomenaments eventuals i estableix dues tipologies de contractes temporals. Un per a personal estatutari temporal interí, que no podrà ser superior a tres anys, ja que passat aquest temps haurà de ser cobert per una plaça fixa. L’altra mena de contracte és de substitució en casos de vacances, baixes o reduccions de jornada, entre d’altres.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari