Les baixes per Covid-19 tornen a ser automàtiques i es tramitaran a través de La Meva Salut

Només es concedirà la baixa per a cinc dies i en els casos en els quals la persona presenti símptomes que els hi impedeixin treballar


El Departament de Salut ha posat en marxa aquest dimecres un sistema telemàtic perquè les persones que hagin donat positiu en Covid-19 i presentin símptomes que els hi impedeixin treballar puguin demanar la baixa laboral a través de La Meva Salut. Cal omplir un formulari en línia amb els símptomes que es tenen i un metge de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) revisarà el document i concedirà la baixa, que serà notificada al pacient el mateix dia per SMS o per mail. La baixa serà de cinc dies tot i que es podrà demanar l’alta abans si desapareixen els símptomes.

La directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ha explicat que no caldrà aportar un test positiu i ha insistit que l’únic que s’ha de fer per demanar la baixa és omplir el formulari en línia i explicar els símptomes que es pateixen. El motiu per prendre aquesta decisió, segons ha afirmat Craywinckel, és la voluntat de facilitar la tramitació de la baixa als que pateixen símptomes i evitar que s’acostin a un centre de salut per tal de disminuir la pressió assistencial i que algú amb el virus es passegi per un centre sanitari.

Tot i que la baixa serà, per defecte, limitada a cinc dies, Salut insta que es demani l’alta també a través de la web si els símptomes desapareixen abans que expiri el termini. Per contra, si els símptomes persisteixen al cap dels cinc dies, recomanen que el malalt acudeixi al centre de salut perquè un metge pugui visitar-lo.

Confiança en la gent

Davant de l’escenari que alguns s’aprofitin de la situació, Craywinckel ha admès que el sistema requereix la corresponsabilitat de la gent i que només s’agafin la baixa els que realment tenen símptomes. Ha afegit que confien que això sigui així tenint en compte que quan es va activar un sistema similar al gener “la gent va actuar d’una manera prou sensata”.

Si bé Craywinckel ha afirmat que no es trucarà a la gent per verificar que es pateixen els símptomes, ha afegit que el metge de capçalera —que serà notificat de la baixa i rebrà el formulari de símptomes— podrà trucar al pacient si hi detecta una anomalia. “Pot ser que un metge, al veure el formulari, truqui al pacient perquè el coneix de tota la vida i cregui que una febre alta no és normal en aquella persona i li demani que s’acosti al CAP”, ha citat com a exemple.

Es pot demanar la baixa només amb un símptoma?

Craywinckel ha subratllat que no hi ha un barem de símptomes segons els quals es concedeixi o es denegui la baixa, sinó que aquesta es concedirà de forma generalitzada basant-se en un criteri de confiança en el pacient. “Cal preguntar-se si un aniria a treballar amb aquells símptomes en condicions normals. Si has passat la nit amb febre i no aniries a treballar, demanes la baixa a través de La Meva Salut”, ha precisat.

La directora del CatSalut també ha destacat que es tracta d’una mesura temporal, però no hi ha posat un termini. “Fins que la presència del virus sigui tan important com fins ara, el mantindrem. Si de sobte els contagis cauen, el traurem”, ha especificat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article