L’ONU urgeix els països europeus a posar fi a les detencions d’infants migrants

L’organisme assenyala Catalunya com un dels territoris on s’està impulsant una alternativa pels infants demandants d’asil


L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha urgit els països europeus a posar fi a les detencions d’infants migrants. L’organisme assegura que en 27 països del continent existeixen infants migrants detinguts tot i haver-hi alternatives com el suport a la vida independent que s’aplica a Catalunya, tal com recull un informe publicat aquest dimarts. També recomana l’acollida per part de famílies, com es practica a Grècia, Itàlia o els Països Baixos, i altres mètodes de supervisió a l’acollida especialment dissenyats, com es fa a Alemanya o Sèrbia. L’organització acusa els estats de fer servir les detencions infantils com a estratègia per combatre les migracions irregulars.

A més dels 27 països on es produeixen detencions, en dos estats més es contempla la pràctica en el seu marc legal, encara que no es realitza, i en 19 estats els nens i nenes es detenen sense l’acompanyament de la seva família. A 18 països els infants són detinguts tan bon punt entren al país, en vuit es fa mentre els tràmits de demanda d’asil estan en marxa, en cinc mentre es du a terme el control d’edat i en 16 mentre s’esperen altres tràmits, segons l’informe publicat per l’Organització Internacional per les Migracions (OIM), l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR) i els Fons de les Nacions Unides per la Infància (UNICEF).

Els nens i nenes en detenció corren el risc de patir depressió i ansietat i solen exhibir símptomes d’estrès posttraumàtic. L’ONU recrimina que la detenció infantil mai pot ser vista com una tècnica de protecció i que els joves migrants no acompanyats han de rebre la mateixa atenció que els nens sense pares del mateix país.

Per acabar amb la detenció d’infants i joves, l’ONU recomana la creació de bases de dades obertes sobre les detencions d’infants migrants i les mesures alternatives. A la Unió Europea, aconsella que Eurostat reculli el nombre de nens migrants en situació de detenció a Europa i segueixi les polítiques implementades en l’àmbit regional. A més, recomana que la Comissió Europea potenciï altres formes d’atenció als infants i una apropiada recepció, així com demana inversió per reforçar el sistema de recepció i protecció dels joves migrants i la cooperació internacional.

“Animem els governs a treballar per reemplaçar la detenció de menors migrants (sic) i les seves famílies per programes amb una base comunitària, gestió de casos i altres alternatives basades en drets que han demostrat ser molt eficaces”, ha afirmat el director regional de l’OIM a Europa, Ola Henrikson.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article