El poder adquisitiu de les llars pobres es redueix un 30% més que en les riques per la inflació

Oxfam demana reforçar “els mecanismes de protecció social” i posar en marxa un sistema tributari “solidari”


La reducció del poder adquisitiu provocada per la inflació és un 30% més gran en les llars pobres que en les riques. Així ho assenyala Oxfam Intermón, que recorda que el darrer mes la inflació a l’Estat espanyol s’ha enfilat fins al 10,2%, arribant “al nivell més alt” en 37 anys. Paral·lelament, la població en risc de pobresa o exclusió social va augmentar fins al 27,8% durant el 2020, coincidint amb l’inici de la pandèmia.

Segons l’organització, aquestes dades de pobresa i exclusió social contrasten amb els guanys d’alguns sectors —financer, farmacèutic, energètic i alimentari— que “s’han disparat”. En aquest sentit, apunta que els ingressos de les quatre empreses energètiques més grans del país van créixer un 34% entre el 2020 i el 2021 i els seus beneficis van doblar l’any passat la mitjana observada durant els cinc anys anteriors.

Com a exemple, només les centrals hidroelèctriques i nuclears haurien generat entre el març del 2021 i el març del 2022 més de 6.500 milions d’euros de beneficis extraordinaris. “Aquestes dades, per desgràcia, confirmen que la inflació sí que entén de classes, castigant uns més que altres, ja que la vida és més cara per a aquelles persones que menys recursos tenen” assenyala el coordinador de Recuperació Justa d’Oxfam Intermón a l’Estat espanyol, Ernesto García.

Preocupació per la cistella de la compra

Actualment, mantenir el mateix patró de consum que abans de la pandèmia és un 14% més car per a les llars amb menys poder adquisitiu de tot l’Estat. Segons l’organització, a les llars més riques el preu de la compra també ha augmentat, però només un 11%.

Respecte a l’augment del preu de l’energia i el seu impacte a les llars amb menys ingressos, Oxfam Intermón estima que el 35% dels ingressos d’aquestes llars han estat destinats al pagament de l’energia només durant el primer trimestre del 2022. D’altra banda, aquesta situació també afecta moltes llars de classe mitjana-baixa, on gairebé un 4% han destinat més del 50% dels seus ingressos per fer front a aquesta partida de despesa.

Abans de la pujada de preus gairebé la meitat de les llars de tot l’Estat espanyol podien estalviar. No obstant això, l’entitat alerta que després de la pujada de preus, només 3 de cada 10 ho poden fer.

Més contundència per part de l’executiu

Per aquests motius, Oxfam Intermón insta el govern espanyol a “actuar amb urgència” sobre les causes de la desigualtat social, a través dels impostos sobre els beneficis extraordinaris, el reforç de l’Ingrés Mínim Vital o el suport a persones autònomes, PIMES i empreses que incentiven la transició energètica.

A mitjà termini, l’organització sosté que és vital emprendre “polítiques de protecció social”, així com mesures enfocades al mercat de treball i al suport al teixit productiu, a la cura i a la criança. També consideren que cal explorar la política de rendes, així com garantir polítiques de protecció i suport a les persones refugiades i en moviment, entre d’altres. A més, subratlla que cal “dissenyar un sistema tributari responsable i solidari” perquè aportin més els que tenen més capacitat de fer-ho.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article