Estudien un nou fàrmac que millora la resposta als tractaments contra el càncer

El medicament bloqueja les vies de resistència a la quimioteràpia o immunoteràpia, segons una investigació liderada pel Vall d’Hebron i la Universitat Ramon Llull


Investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i de l’IQS School of Engineering (IQS) de la Universitat Ramon Llull estan estudiant l’ús d’un fàrmac, conegut com a EB1, que millora la resposta als tractaments contra el càncer. El medicament és capaç de bloquejar les vies de resistència a les teràpies estàndard, augmenta l’eficàcia de la quimioteràpia o la immunoteràpia i evita el desenvolupament d’efectes no desitjats.

La investigació ha estudiat l’ús del fàrmac EB1 per bloquejar la proteïna MNK1, la qual és la causant d’activar un factor de resistència a les teràpies convencionals, conegut com a eIF4E, el qual es considera de mal pronòstic en molts tipus de tumors per permetre que les cèl·lules tumorals sobrevisquin als tractaments.

“La inhibició d’aquesta via no té un efecte antitumoral per si mateixa, però si s’administra conjuntament amb quimioteràpia o immunoteràpia evitaríem que les cèl·lules tumorals sobrevisquessin i milloraríem els resultats obtinguts amb aquests tractaments”, explica l’investigador del grup de Patologia Molecular Translacional del VHIR i del CIBERONC, Stefan Hümmer.

Tot i que no és la primera vegada que es proven fàrmacs per contra aquesta via cel·lular, el fàrmac EB1 presenta un mecanisme d’actuació innovador, ja que disminueix els efectes secundaris que produeixen altres tipus d’inhibidors de MNK1.

“Els inhibidors habituals impedeixen la funció principal de MNK1, però poden produir l’activació no desitjada de funcions secundàries. En canvi, en aquest estudi portat a terme en cèl·lules, hem comprovat que EB1 inactiva MNK1 completament i evita així que es causin efectes indesitjables”, subratlla el coordinador del grup de Química Farmacèutica (GQF) de l’IQS, José Ignacio Borrell.

La disminució dels efectes secundaris, un altre avantatge

Un altre dels beneficis del fàrmac EB1 que destaquen els investigadors d’aquest estudi és que no produeix efectes secundaris en les cèl·lules sanes, ja que és un medicament amb baixa toxicitat. En aquest sentit, a més de fer les cèl·lules tumorals més sensibles als tractaments estàndard contra el càncer, el fàrmac podria permetre també reduir la dosi de quimioteràpia i, per tant, disminuir també els efectes secundaris de la teràpia primària.

Actualment, s’està estudiant quines combinacions del fàrmac EB1 amb els tractaments ja existents, tant de quimioteràpia com d’immunoteràpia, permeten majors beneficis per als pacients. En el cas de la immunoteràpia, EB1 podria evitar que les cèl·lules tumorals escapin del reconeixement del sistema immunitari, una de les causes per les quals aquestes estratègies de tractament poden no tenir bons resultats.

“Estem començant a estudiar la seva eficàcia en càncer de mama i de pròstata, però pensem que és possible aplicar-lo per a qualsevol tipus de tumor perquè els mecanismes de resistència a la majoria dels tractaments són similars”, afirma el cap del grup de Patologia Molecular Translacional del VHIR, Santiago Ramón y Cajal Agüeras.

Aquest estudi concret sobre l’ús del fàrmac EB1 per bloquejar la proteïna MNK1 es va iniciar amb la tesi doctoral de la investigadora Elisabeth Bou.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article