Drets Socials forma prop de 1200 professionals de serveis socials en perspectiva de gènere

El 26% de les dones ateses pels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones han estat derivades per l’atenció primària dels serveis socials


El Departament de Drets Socials ha format 1187 professionals de l’atenció primària de serveis socials en perspectiva de gènere i atenció a les violències masclistes. Una formació que és clau per a la prevenció, detecció i intervenció davant les situacions de violència de gènere; ja que la majoria de les dones ateses pels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), un 26,5%, han estat derivades pels serveis socials.

Aquestes formacions tenen l’objectiu de reforçar les eines pràctiques de les professionals del Sistema català de Serveis Socials per a la prevenció de les desigualtats de gènere i les violències masclistes, la detecció de casos, les derivacions a la xarxa d’atenció especialitzada i el seguiment dels processos. També busquen dotar les professionals de més recursos per a ajudar a la recuperació i reparació del dany de les dones víctimes de violència masclista.

Les formacions tenen una durada de 15 hores, on s’adrecen continguts com la conceptualització de la violència masclista, el coneixement del marc normatiu, l’abordatge de les situacions de violència de gènere als serveis socials; així com els rols i funcions, eines, recursos i protocols, per a la millora de la intervenció professional. A més, la formació aporta una perspectiva estructural de les desigualtats de gènere, per tal de millorar la detecció de casos de violència masclista entre les usuàries de serveis socials.

Servei de supervisió i seminaris en línia

Per altra banda, el Departament de Drets Socials ha ofert també un servei de supervisió especialitzada en abordatge de violències masclistes a una part de les professionals de l’atenció primària de serveis socials. Des del mes de setembre i durant tot el curs, un total de 121 professionals han estat supervisades en 10 grups. Està previst continuar amb la supervisió a les àrees on encara no s’ha pogut fer durant el primer trimestre del 2022.

L’objectiu d’aquest projecte de supervisió és acompanyar a les professionals en la identificació i comprensió de les necessitats de les dones en situació de violència masclista, així com articular les estratègies de coordinació i cooperació en el marc del treball en xarxa dins del context dels protocols i circuits territorials per a l’abordatge de violència masclista des de l’atenció primària de serveis socials.

Finalment, el Departament de Drets Socials ha format també a 2141 professionals a través d’un cicle de seminaris en línia sobre perspectiva de gènere interseccional. Aquest cicle aborda la problemàtica de la violència masclista en els contextos de les dones que es troben en situació de sensellarisme, les que pateixen algun tipus de discapacitat, les dones grans, les dones en situació de drogodependència, les dones amb problemes de salut mental. A la vegada també s’aborda la violència masclista que pateixen altres persones de l’entorn de la dona, com és el cas dels fills i filles, o bé que l’exerceixen, com és el cas dels homes agressors.

Serveis socials, porta d’entrada a l’atenció de les violències masclistes

L’atenció primària de serveis socials és la principal porta d’entrada de les dones als serveis especialitzats en aquesta matèria. Segons l’Institut Català de les Dones (ICD), el 26,5% de les dones ateses pels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones de Catalunya (SIAD) han estat derivades des dels serveis socials.

Aquest percentatge incrementa fins al 33,4% si només tenim en compte aquelles dones ateses de les quals es coneixia el canal d’entrada al servei. El següent agent derivador als serveis especialitzats en violències masclistes són els serveis sanitaris, amb el 9,8% de les dones ateses als SIAD, mentre que el 6% de les dones ateses han estat derivades des de Mossos d’Esquadra.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article