Catalunya tindrà 52 noves escoles bressol rurals el curs vinent

Un total de 122 municipis de menys de 2.500 habitants estrenaran a l’escola el primer cicle d’educació infantil a partir del curs vinent


El Govern crea 52 noves escoles bressol rurals a municipis que fins ara no en tenien, les quals començaran a funcionar a partir del setembre. Així, el curs escolar 2022-23 arrencarà amb un total de 122 municipis de menys de 2.500 habitants que tindran implantat a l’escola el primer cicle d’educació infantil, per a nens i nenes d’un a dos anys. Aquesta mesura forma part del desplegament del Pla d’integració de l’etapa inicial a l’escola rural.

Gràcies al nou conveni entre la Generalitat i les administracions locals, que s’implementa a partir del curs vinent, els ajuntaments només hauran d’aportar 5.000 euros per curs per implantar els ensenyaments de primer cicle a les escoles. Fins ara, per un ajuntament petit el cost de tenir una escola bressol representava 30.000 euros anuals; un pressupost molt alt tenint en compte els nivells de despesa d’aquests municipis comparat amb la resta de pobles i ciutats catalanes.

Abans d’aquesta ampliació, a Catalunya hi havia només 70 escoles bressol rurals, a les quals se sumen les 52 de nova creació. Del total de 122 municipis que tindran escoles bressol rurals aquest curs 2022-23, 110 signaran el nou conveni amb el Departament d’Educació i la resta ho faran quan acabi el curs. Com a part d’aquest conveni, a més, el departament es farà càrrec de la dotació dels professionals que garanteix l’escolarització dels infants a partir del primer any de vida.

“Volíem donar resposta a dos objectius, que cap escola rural tanqui per motius econòmics i, en segon lloc, crear noves escoles rurals”, assenyala el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, qui ha destacat també que el que es busca amb la creació d’aquestes noves escoles bressol és garantir l’equitat i igualtat d’oportunitats per a totes les famílies i tots els infants, “visquin on visquin”.

La dinamització de l’entorn rural com a meta

Aquesta actuació s’emmarca en el Pla de dinamització de l’entorn rural, que el Govern va presentar el passat mes d’octubre i que vol lluitar contra la pèrdua d’alumnat en les poblacions més petites, que en molts casos comporta la despoblació. El propòsit és facilitar la creació de noves escoles bressol en entorns rurals per promoure el repoblament d’aquests entorns a través de la creació de llars d’infants dins de les escoles.

Actualment, a Catalunya hi ha un total de 419 escoles situades en municipis de menys de 2.500 habitants. Això suposa un 25% respecte del total d’escoles públiques. De les 419 escoles situades en municipis de menys de 2.500 habitants, 232 són escoles rurals, 81 són escoles cícliques i 106 són escoles completes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article