Una jutgessa de Barcelona ratifica la primera sanció municipal a un anunci de lloguer discriminatori

La immobiliària posava com a requisit que la persona interessada a llogar el pis fos una “persona espanyola”


Una jutgessa de Barcelona ha ratificat la sanció de 90.001 euros que va interposar l’Ajuntament a un agent de la propietat immobiliària per anunciar un pis de lloguer en què s’incloïa, com a requisit, ser “persona espanyola”. L’agent va recórrer la sanció al jutjat contenciós-administratiu, el qual ha acabat ratificant la sanció. És la primera sentència a l’Estat espanyol que es pronuncia condemnant per discriminació en l’accés a l’habitatge en exercici de la tutela administrativa.

El procediment va començar l’octubre del 2019, quan l’Oficina per la No Discriminació (OND) de Barcelona va detectar els fets gràcies a la denúncia que va realitzar un ciutadà a través del sistema de queixes de l’Ajuntament. El ciutadà va advertir sobre la informació apareguda en un anunci del portal publicitari Idealista, on l’oferta de lloguer es presentava amb una definició de perfil indicant-hi: “persones estudiants, espanyoles, amb contracte indefinit”, excloent, per tant, els col·lectius nacionals d’altres països.

Després d’estudiar la denúncia, l’OND va transmetre l’expedient a la Unitat de Disciplina i Antiassetjament Immobiliari de l’Ajuntament, que va considerar que l’oferta excloïa de l’accés a l’habitatge a un col·lectiu de persones per raó del seu origen, un fet que contravé la llei 18/2007 de 28 de desembre del dret a l’Habitatge. Aquesta normativa defineix com a conducta discriminatòria directa en matèria d’habitatge qualsevol tracte rebut per una persona o per un col·lectiu diferent del rebut per un altre en una situació anàloga, sempre que no existeixi cap finalitat legítima per rebre aquest tracte. A més, tipifica com a infracció molt greu el fet de dur a terme accions o omissions que comportin assetjament o discriminació en l’ús de l’habitatge.

A partir d’això, l'Ajuntament de Barcelona va tramitar l’expedient sancionador, fins a arribar a la resolució definitiva, que imposa una sanció de 90.001 euros per als infractors, entre els quals no només hi ha l’agent de la propietat immobiliària, sinó també els anunciants i el portal Idealista. De moment, el Tribunal del Contenciós-Administratiu s’ha pronunciat només respecte de la primera de les tres parts denunciades, després que aquestes impugnessin la resolució sancionadora.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article