Els entorns urbans amb més vegetació s’associen amb hàbits més saludables durant la infància

La proximitat de la natura fa que els infants dediquin més temps a l’activitat física i siguin menys sedentaris, segons un estudi de l’ISGlobal


Els entorns urbans amb més espais verds estan directament relacionats amb hàbits més saludables durant la infància. Aquesta és la conclusió d’un estudi internacional liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i amb la participació de sis països europeus. La investigació ha determinat, concretament, que la proximitat de la natura fa que nens i nenes dediquin més temps a l’activitat física i menys a hàbits sedentaris.

Aquest estudi, publicat a la revista ‘Environment International’ apunta com a factors claus per al desenvolupament d’hàbits saludables durant la infància el fet de viure en zones urbanes amb molta vegetació i amb major densitat d’edificis i instal·lacions, però alhora amb una menor densitat poblacional i, específicament, que no estiguin al voltant d’una carretera important.

El fet de viure en entorns que compleixin aquestes característiques fa que els infants augmentin el nivell d’activitat física que fan i, per tant, siguin menys sedentaris, així com promou que es desplacin a l’escola caminant o en bicicleta. A més, l’estudi va descobrir que la presència d’una carretera principal als voltants de la llar s’associava amb una durada menor del son (4,80 minuts menys de mitjana al dia).

La investigació s’ha enfocat a analitzar com les característiques de l’entorn urbà porten a comportaments poc saludables de la població infantil. Així, una alta proporció de les nenes i els nens que han participat en l’estudi, un 63,6%, no complia la recomanació actual de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que estableix que s’ha de fer com a mínim 60 minuts d’activitat física moderada o vigorosa. Per altra banda, el 58,6% passava més de dues hores al dia mirant la televisió, jugant videojocs o a l’ordinador. A més, el desplaçament a peu o en bici va ser baix, ja que el temps mitjà diari dedicar a anar de casa a l’escola era tan sols de 6,9 minuts. 

Implicacions en les polítiques de planificació urbana

L’estudi ha avaluat les relacions entre una àmplia gamma de característiques de l’entorn urbà i els hàbits saludables de 1.581 nens i nenes de 6 a 11 anys de sis països europeus (Regne Unit, França, Lituània, Noruega, Grècia i l’Estat espanyol). Per portar a terme l’anàlisi, els investigadors van avaluar l’exposició a 32 aspectes de l’entorn dels domicilis particulars i les escoles dels infants, així com la densitat del tràfic de les carreteres més pròximes o la presència d’espais naturals, com platges, rius, llacs o zones verdes.

“Les intervencions de salut pública tendeixen a centrar-se a influir en els comportaments individuals en lloc d’abordar els determinants més amplis del sistema que impulsen aquests comportaments i amplien les desigualtats en matèria de salut. Les nostres dades reforcen la necessitat de donar prioritat al disseny urbà per millorar els comportaments que promouen la salut dels nens i les nenes i prevenir la mala salut dels adults”, assenyala la cap del programa d’infància i medi ambient de l’ISGlobal i autora de l’estudi, Martine Vrijheid.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article