Metges de Catalunya reclama augmentar el pressupost de Salut en 1.500 milions d’euros

El sindicat alerta que la jubilació de 3.500 metges els pròxims cinc anys pot provocar “un problema de país de primer ordre”


Metges de Catalunya considera que el pressupost del Departament de Salut s’hauria d’augmentar en 1.500 milions d’euros el 2023 per fer front als reptes als quals s’enfronta la sanitat pública catalana. A més, alerten que la jubilació de 3.500 metges els pròxims cinc anys pot ser “un problema de país de primer ordre” i, per tant, s’han de millorar les condicions laborals dels professionals sanitaris per tal de no posar en risc la qualitat de l’assistència mèdica.

En una compareixença davant la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya aquest dijous, Metges de Catalunya ha ressaltat que el pressupost de Salut no ha crescut al mateix ritme que altres departaments. Mentre que el pressupost dedicat a la sanitat s’ha incrementat un 18% entre el 2008 i el 2022, els comptes d’Educació i de ‘Suport financer als ens locals’ han augmentat més d’un 30%, un 34% i un 37% respectivament.

El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ha xifrat en 1.500 milions d’euros a quantitat que requereix Salut per igualar el creixement d’altres departaments i partides. “Si aquest any el pressupost és d’11.200 milions, però la despesa real serà de 13.000, afegint aquests 1.500 milions ens situaríem molt a prop dels famosos 15.000 milions que tothom considera necessaris per sostenir la sanitat pública”, ha remarcat.

La falta de metges, un perill imminent

Per altra banda, el sindicat ha demanat una aposta decidida per millorar les condicions professionals, laborals i retributives dels professionals sanitaris. Sobretot tenint en compte que es preveu que prop de 3.500 metges i metgesses es retirin en els pròxims cinc anys, pels quals “no s’està planificant acuradament el seu relleu”, segon el president de Metges de Catalunya, Jordi Cruz.

En aquest sentit, Cruz ha advertit que la falta de metges pot esdevenir un “problema de país de primer ordre” que no es podrà resoldre si no es milloren les condicions de treball per tal de fer que exercir la medicina a la sanitat pública catalana “torni a ser motivador i atractiu”. Concretament, a més dels augments salarials, el president del sindicat ha ressaltat que “s’ha de disminuir la càrrega de treball i dotar els metges de més temps per veure i parlar amb els seus pacients”.

A més, per pal·liar el dèficit de professionals mèdics, Cruz ha afirmat que Salut està contractant facultatius forans sense el títol d’especialista homologat, una pràctica que “pot posar en risc la qualitat de l’assistència”.

El president de Metges de Catalunya ha insistit en el fet que les seves demandes “no són inassumibles” i ha subratllat que les seves peticions es resumeixen en “més pressupost sanitari, més personal assistencial i millors condicions laborals i retributives”. Reclamen, sobretot, enfortir el servei públic de salut després d’una “dècada funesta” que va començar amb les retallades de l’any 2010 i s’ha agreujat amb la pandèmia del coronavirus.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article