Els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones incrementa més del doble el seu pressupost

L’acord marc signat entre els municipis i el Departament d’Igualtat i Feminismes preveu una partida de més de 37 milions d’euros per al període 2022-2025


La xarxa de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) incrementarà més del doble el seu pressupost pel període 2022-2025, passant dels prop de 15 milions d’euros de l’etapa 2018-2021 als més de 37 milions d’euros. Aquesta partida s’integra dins del nou acord marc per a la coordinació, cooperació i finançament als ens locals per al desplegament dels serveis i les polítiques d’igualtat i feminismes, el qual han signat aquest dijous el Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

Aquest augment pressupostari té l’objectiu de permetre l’estabilització de les professionals que treballen als SIAD i millorar el servei de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral per a les dones en situació de violència masclista de Catalunya. Amb el nou acord marc, el Departament d’Igualtat i Feminismes assumirà un 70% de les despeses de contractació dels serveis municipals i el 100% en el cas de comarcals. A més, es preveu la incorporació de personal de suport administratiu i es tindrà en compte la cobertura dels desplaçaments de les professionals.

Per enfortir encara més la xarxa SIAD, el departament preveu la introducció d’un nou model d’atenció a les dones, amb la finalitat de millorar la coordinació amb la resta de serveis siguin jurídics, laborals, de formació o especialitzats en atenció a les violències masclistes. A aquest nou sistema de treball es delimitaran els principals àmbits d’actuació i es definiran els perfils professionals.

Impuls territorial de la xarxa

El nou acord marc també estableix els paràmetres de col·laboració per als pròxims quatre anys entre el departament i els ens locals d’arreu del país, amb l’excepció de l’Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha destacat que es tracta d’un “mecanisme de finançament àgil i flexible, que permetrà als municipis reorganitzar els recursos al llarg de període quadriennal depenent de les seves necessitats”.

A més, el finançament que es desprèn de l’acord marc permetrà també equiparar les remuneracions del personal dels SIAD als sous del sector públic de la Generalitat. “Augmentem el nombre de professionals, es poden fer més hores d’atenció, més especialitzades, de més qualitat, que consolidi les plantilles i millorar les condicions laborals” ha apuntat Verge.

Concretament, el finançament es tradueix en la contractació de tres, dos o un professional a jornada completa (preferentment psicòlogues i juristes, depenent dels habitants als quals donin servei), així com la contractació d’una professional auxiliar administrativa a mitja jornada en tots els supòsits.

A més, es fa un reconeixement de la singularitat dels Consells Comarcals, finançant un 2% de la massa salarial per a cobrir els necessaris desplaçaments de les professionals per a garantir la prestació de serveis en igualtat de drets arreu del territori.

“En aquesta nova etapa, l’increment pressupostari ha de permetre reforçar les polítiques locals i comarcals feministes, millorar la coordinació entre els diferents serveis i oferir una atenció més especialitzada”, ha assegurat la consellera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article