Barcelona serà la seu d’un organisme de Nacions Unides que treballa per reduir la bretxa digital a les escoles

El Projecte Giga, d’UNICEF i la UIT, serà un nou centre tecnològic que pretén augmentar la connectivitat dels estudiants del món a Internet


El Centre de Tecnologia Giga, que vol reduir la bretxa digital a les escoles del món, s’instal·larà pròximament a Barcelona. Així, la capital catalana es convertirà en la nova seu d’aquest organisme de Nacions Unides, una aliança d’UNICEF i la Unió Internacional de Telecomunicacions.

Segons apunta UNICEF, aquesta setmana es duran a terme reunions amb el Govern d’Espanya, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per avançar en l’establiment del centre, que es situarà, segons ha avançat La Vanguardia, en l’antiga fàbrica de Ca l’Alier, al barri del Poblenou a començaments de tardor, un centre d’innovació urbana que acull diferents projectes tecnològics.

El projecte Giga vol impulsar la connectivitat de les escoles del món a Internet. En concret, apunta UNICEF, centrarà els esforços per equipar els estudiants amb “informació, oportunitats i opcions” a través de la investigació i el desenvolupament de productes per augmentar la connectivitat digital de les escoles. Segons aquest organisme, hi ha 2.900 milions de persones sense connexió a Internet, el 96% d'elles en països en vies de desenvolupament.  

Així, aquest centre que es situarà a Barcelona “liderarà l'experimentació i la creació de noves solucions de connectivitat mitjançant tecnologia blockchain, anàlisi d'imatges per satèl·lit i tecnologies d'intel·ligència artificial, totes de codi obert”, apunta l’organisme. També proporcionarà un espai perquè Giga, les empreses de tecnologia, les reguladores i els legisladors col·laborin amb polítiques digitals de suport a la connectivitat escolar universal.

“El primer pas essencial per connectar cada alumne a Internet és saber on es troba cada escola i com arribar-hi. A mesura que anem establint el Centre de Tecnologia Giga, continuarem desenvolupant el programari de codi obert per respondre aquestes preguntes bàsiques”, ha dit el director executiu adjunt d'Innovació d'UNICEF, Fayaz King. “El treball d'enginyeria que va començar amb el suport de la Fudació Musk, Ericsson, Dell i altres, es desenvoluparà i s'ampliarà a la ciutat que acull el Congrés Mundial de Mòbils i les principals firmes tecnològiques mundials. Això canviarà les regles del joc per a milions d'estudiants a tot el món”, ha afegit.

Establerta el 2019 amb l'ambiciós objectiu de connectar 2,8 milions d'escoles i 500 milions de nens i nenes a Internet el 2030, Giga tanca progressivament la bretxa digital que impedeix que milions d’infants aconsegueixin millors resultats educatius. En treballar amb 19 governs i 14 aliats corporatius sense ànim de lucre, Giga ha mapejat més d'1,2 milions d'escoles i ha connectat a Internet més d'1,3 milions d'estudiants. Actualment, continua mapejant l'accés a Internet en temps real de les escoles, creant models per a un finançament innovador i recolzant el disseny i l'execució de polítiques favorables i contractes eficients per assolir la connectivitat escolar per part dels governs.

Segons apunten els promotors de la iniciativa, Barcelona és una ciutat reconeguda per la seva innovació tecnològica i polítiques digitals favorables orientades a la inclusió digital i les solucions de codi obert. “Donarà accés a Giga al vibrant ecosistema d'empreses tecnològiques i servirà per reunir experts tecnològics de mercats emergents en un espai físic per construir, col·laborar i escalar solucions de connectivitat per als nens i nenes”, admeten. L´equip de Giga treballarà en estreta col·laboració amb UNICEF Espanya i UNICEF Comitè Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article