L’administració pública és qui més vulnera els drets de les persones amb discapacitat física

El Radar ECOM 2021 determina que el 60,7% de les persones que han patit discriminació són dones 


Les persones amb discapacitat física tenen reconeguts -per llei, i en teoria- els mateixos drets que la resta de la ciutadania. Malgrat això, avui dia, encara continuen patint flagrants vulneracions de drets, tal com denuncia el Radar ECOM, un informe que recull i analitza les dades registrades per aquesta entitat al llarg del 2021 sobre les vulneracions de drets que han patit les persones amb discapacitat física que atenen, i que vol denunciar la situació de desigualtat en què viu aquest col·lectiu.

En concret, durant l'any 2021, el Radar ECOM ha detectat un total de 318 vulneracions de drets, i el 60,7% de les persones que han patit una vulneració eren dones. L'informe també apunta que el principal agent vulnerador dels drets de les persones amb discapacitat física ha estat l'administració pública, en un 65,4% dels casos. Així, més de la meitat d'aquestes vulneracions han tingut lloc a espais o instal·lacions públiques, en un 55,9% dels casos.

Pel que fa als drets més vulnerats, en primer lloc es troba el dret a l'accessibilitat, amb un 18,6% del total de vulneracions registrades. En aquest àmbit, les principals causes de vulneració han estat els problemes d'accessibilitat en l'edificació general -en un 35% dels casos-; les barreres arquitectòniques als espais públics (carrers, parcs, places, platges...)- en un 26,7% dels casos; i els problemes d'accessibilitat als habitatges, en un 21,7% del total de casos.

Un altre dret vulnerat, segons recull el Radar ECOM és el dret a un nivell de vida adequat i protecció social, que ha registrat el 17,4% de les vulneracions. Així, les principals problemàtiques han estat la reducció, el rebuig o la pèrdua de prestacions socials, en un 44,3% dels casos; les traves burocràtiques i el temps d'espera per accedir a ajuts i prestacions socials, en un 31,1% del total. En aquest sentit, segons recull l'informe, hi ha un 16,4% de persones amb discapacitat física que es troben en risc d'exclusió social.

El dret a la mobilitat i al transport també registra un percentatge determinant de vulneracions; en concret, un 18,6% del total. En aquest sentit, principalment es donen problemes d'accés al transport en un 19,7% del total de casos. També es registren, en un 18% dels casos, transgressions sobre els aparcaments per persones amb mobilitat reduïda. Els autobusos adaptats també comptabilitzen un 14,8% de vulneracions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article