Deu llibres socials imprescindibles que cal llegir aquest estiu

Són obres que ens permeten reflexionar, qüestionar i repensar la complexitat de la societat


Res millor que un bon llibre per acompanyar aquests dies tòrrids d'estiu. Ara que el temps sembla allargar-se, i que trobem més estones per a nosaltres, és un bon moment per aprofitar i llegir tot allò que la rutina, el cansament i els horaris rígids no ens permeten.

Des del Social.cat hem apostat decididament per fomentar la lectura crítica de les temàtiques socials que tractem al diari, per això vam crear el 2021 una secció de llibres en la qual trobareu moltes obres de gran interès social, de temàtiques sobre feminismes, salut, racisme, educació, migracions, pensament crític, etc.

Per aquests dies d’estiu, n'hem triat deu títols que resulten imprescindibles per reflexionar, qüestionar i repensar la complexitat de la societat. Aquí us els deixem! En l’enllaç de cada llibre trobareu una ressenya i totes les dades d’interès sobre l’obra.

1. Trenqueu en cas d’emergència, Carla Vall i Duran (Univers Llibres). L’advocada i criminòloga especialista en la defensa de víctimes de violències masclistes, violència sexual i vicària, Carla Vall i Duran, fa una anàlisi sobre els elements socials i individuals que poden fer que una persona esdevingui potencial víctima o agressor de violència masclista. En aquest assaig, també s’aborda la recuperació i reparació de les víctimes, així com els reptes que com a societat hem d’encetar per acabar amb aquesta xacra. 

2. Tots els colors del negre, Jordi Borràs (Ara Llibres). El fotoperiodista Jordi Borràs fa anys que documenta i investiga el feixisme a l’Estat espanyol i a tota Europa, i ara, amb Tots els colors del negre, desgrana l’ascens de l’extrema dreta a tot el món occidental, així com els entramats econòmics i polítics que la sustenten i que li donen aixopluc. “He creuat mitja Europa intentant conèixer l’enemic, però com més respostes trobo més preguntes em faig. Segueixo convençut dels meus ideals, però ara tinc clar que la nit serà molt més fosca del que ens pensem”, admet Borràs en el llibre. Una obra per entendre com el feixisme encara és viu, i perquè cal combatre’l.

3. Hija de inmigrantes, de Safia El Aaddam (Nube de Tinta). Un llibre punyent, que mostra una realitat silenciada: el racisme estructural que pateixen les persones racialitzades o filles de migrants. La novel·la narra la història de la Lunja, filla d'uns migrants marroquins que tot i haver nascut a Catalunya segueix sense gaudir de drets bàsics. La crueltat d'algunes de les escenes relatades sobre el tracte inhumà a l'escola, als serveis socials o a la sanitat, i que l'autora, l'activista Safia El Aaddam ha patit també, són esfereïdores.

4. El cervell de l’adolescent, David Bueno (Penguin Random). Una bona lectura per conèixer el perquè de moltes de les actituds i reaccions típiques de l’adolescència, que tenen a veure amb el desenvolupament cerebral d’aquesta etapa vital. David Bueno, biòleg i neuroeducador de prestigi mundial, ens ajuda a endinsar-nos en el cap d’un adolescent, per conèixer els canvis que viuen i així, entendre millor el seu comportament, sovint incomprès.

5. L’instant abans de l'impacte, Gloria de Castro (Edicions del Periscopi). Una novel·la àcida que transita entre la comèdia i la sàtira i que retrata una generació de dones que arriben a la quarantena amb un gran sentiment de frustració i d’esgotament, sobretot mental: un mercat laboral que no et deixa conciliar; una maternitat que no et permet temps per a tu; un amor que s’ensorra entre la rutina i el desafecte... Ingredients per a defallir, però tractats amb un humor negre excel·lent que ens reconcilia en l’absurd de les nostres vides. 

6. Llibertat incondicional. La renda bàsica en la revolució democràtica, David Casassas (Tigre de Paper). Vivim en una constant transformació social, però cap a on es dirigeix? Podem prendre el control de les nostres vides, en aquest desgavell de sistema depredador que és el neoliberalisme? Segons David Casassas, sí, és el moment de posar sobre la taula l’oportunitat d’alliberar-nos del treball precaritzant i escàs gràcies a la renda bàsica incondicional, un mecanisme que ens permetrà accedir a “nivells superiors de llibertat individual i col·lectiva”.

7. Minorías, Desirée Bela-Lobedde (Plan B). Què passa quan s'és dona i a banda també, pertanys a un grup minoritzat socialment? Doncs que la desigualtat social i la discriminació augmenta significativament, i per això, defensa l'activista i escriptora Bela-Lobedde, és tan important fugir dels discursos hegemònics que l'eurocentrisme blanc imposa. Un llibre que recull el testimoni de nou dones que tot i patir situacions de violència sistèmica per la seva pertinença a col·lectius minoritzats, han fet de la lluita i la veu la manera de fer front a la discriminació.

8. No siguis tu mateix, Eudald Espluga (Destino). Retrat mordaç dels millenials, una generació consumida pels incessants missatges de superació i èxit personal i que viu en primera persona com l’individualisme que imposa el capitalisme més agressiu els deixa insatisfets, frustrats i deprimits.

9. Somiant la pau, Nadia Ghulam i Ariadna Oltra (Rosa dels Vents). L’activista afganesa Nadia Ghulam comença a témer pels seus familiars amb la tornada al poder dels talibans, durant l’agost del 2021. Aquest llibre recull les seves pors i les seves passes, en conversa amb la periodista Ariadna Oltra, per poder portar a part de la seva família a Espanya, i allunyar-los del terror del règim talibà. Les dificultats de les persones refugiades per fugir de la misèria i de la guerra, i començar una nova vida transiten en aquestes pàgines plenes de la determinació, la valentia i el coratge de Ghulam. 

10. Infocràcia, Byung-Ghul Han (La Magrana). Notícies falses, bots, exèrcit de trolls... Està la democràcia en perill per culpa d’aquesta allau de desinformació? El filòsof sud-coreà Byuny-Ghul Han busca en aquest assaig les arrels i les conseqüències d’aquest nou model que impera al món, i que ell ha batejat com a infocràcia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article