Alerta dels professionals sanitaris: han arribat a una situació “límit” i deixaran de fer hores extra

La Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya ha exigit al Govern complir amb els acords parlamentaris i reforçar la sanitat i les condicions laborals


La Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya ha exigit al Govern complir amb els acords parlamentaris per equiparar les condicions laborals de tots els sanitaris i reforçar el sistema. La Mesa està formada per SATSE, CATAC-CTS-IAC, CGT Alt Camp i Conca de Barberà, SAE, FTC-IAC, USOC, FAPIC, COS i Infermeres de Catalunya. Representats de tots ells han portat la protesta a les portes del Departament de Salut.

En un manifest, recorden que el Parlament va aprovar a l’abril diversos punts d’una moció i han exigit el seu “íntegre compliment”. Els sindicats han alertat que s’ha arribat a una situació “límit” i han amenaçat de convocar els professionals a deixar de fer les hores extra i el “sobreesforç” que està mantenint l’atenció als ciutadans.

Entre les reclamacions que incloïa la moció, hi ha equiparar les condicions laborals i salarials de tot el personal sanitari del sistema públic amb independència del prestador per al qual treballin i establir unes ràtios professional-usuari que contemplin les realitats econòmiques i socials dels territoris per garantir una correcta assistència i reduir l’actual càrrega laboral. També dotar d’estabilitat el personal sanitari, augmentant l’oferta pública de places per posar fi als contractes temporals i eventuals; planificar la creació de més professionals sanitaris atenent a les necessitats demogràfiques actuals, la demanda assistencial real i l’increment de plantilles estructurals que es necessita.

També reclamen ampliar les places de formació especialitzada MIR i IIR, proporcionar facilitats per tal que els metges de família i comunitària vulguin exercir a les zones rurals, destinar el 25% del pressupost de salut a atenció primària i eliminar les tasques burocràtiques.

Més enllà de les peticions, critiquen que la sanitat pública ha creat desigualtats entre professionals que fan la mateixa feina però en condicions laborals diferents. Afegeixen que en un context de manca de professionals, aquests marxen allà on troben millor condicions generant-se “competència” dins del sector d’ús públic.

Els sindicats alerten que la sanitat està “cada cop més afeblida” i que se sustenta sobre treballadores “oblidades, esgotades, desbordades i cada cop més cremades”. Els signants del manifest han demanat una reunió amb el Govern en un termini màxim de tres mesos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article