El veïnat pel veïnat: el projecte que empodera i acompanya els veïns per millorar la seva qualitat de vida

El projecte A-porta, de la CONFAVC, arriba a 21 barris i més de 14.400 llars després de més de cinc anys


I si són els propis veïns qui vetllen pel seu veïnat, empoderant-lo i acompanyant-lo? Aquest és l’objectiu del projecte social A-porta, en el qual veïns i veïnes de diferents barris de diversos municipis catalans són contractats, formats i coordinats per visitar a la resta del seu veïnat i oferir-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida.

Impulsat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), el projecte ha arribat a més de 14.400 llars, i s’ha desplegat a 21 barris de 12 municipis catalans al llarg dels més de cinc anys que es va engegar, segons ha donat a conèixer l’entitat en un acte organitzat a Barcelona. Els impulsors del projecte, calculen que en total s’han atès unes 22.122 persones, amb més de 7.375 entrevistes.

Per fer-ho possible, més de 110 ‘picaportes’ –el nom amb el qual han batejat els veïns que van porta a porta–, han informat els veïns i veïnes sobre diferents temàtiques, tals com les formes d’accedir a drets socials, vulnerabilitat energètica, recerca de feina, recursos del barri o gestió de residus, però també sobre com fomentar la convivència i el civisme en el barri. A banda, també s’ha acompanyat a la gent gran dels barris que pateix solitud no desitjada, entre d’altres.

El projecte –que s’ha desplegat generalment a barris amb indicadors socials vulnerables de ciutats com Barcelona, Sabadell, Mataró, Gavà o Terrassa, entre d’altres–, va sorgir arran d’un projecte similar que s’impulsava a França. “Ens va enamorar a la CONFAVC quan el vam conèixer, sobretot el fet que fos de persona a persona, de veïna a veïna”, admet Jordi Giró, president de l’organització. “Les més de 10.000 llars que ens han obert la porta mostren el treball i la profunditat i l’abast d’aquesta feina, amb un equip de coordinació que ens porta a l’ànima del projecte que són les Picaportes”, ha explicat Giró, durant la presentació del balanç del projecte. “Parlant amb les associacions de veïns i les federacions vam concloure que això no ho podíem fer sols. Ho havíem de fer amb les administracions i els ajuntaments, que eren imprescindibles. I també volíem contactar amb empreses i guanyar aliances, per això la nostra col·laboració amb Aigües de Barcelona, entre d’altres”, afegeix.

Picaportes, la clau per arribar a les llars

Les picaportes, persones formades en el marc del programa que aconsegueixen arribar a la porta de casa de la ciutadania, són fonamentals per entendre l’abast del projecte. Els equips de picaportes, un 90% dones, estan formats per aproximadament vuit veïnes i veïns del barri, persones vinculades a les associacions i entitats del territori i que són un reflex de la diversitat del territori.

En el marc del projecte, les persones Picaportes també tenen l’oportunitat de millorar la seva situació laboral, ja que són formades, contractades i coordinades per poder realitzar l’assessorament veïnal. De mitjana, cada picaporta visita uns 40 habitatges al mes, i realitza unes deu entrevistes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article