Barcelona posa en marxa un xat de suport emocional i psicològic per a joves

El número funcionarà a través de WhatsApp per facilitar la participació del jovent


L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa aquest mes un xat de suport emocional per a joves que és gratuït i funciona les 24 hores el dia. Funciona a través de WhatsApp al número 679.333.363, és confidencial i té per objectiu atendre el malestar i patiment emocional dels joves entre 14 i 25 anys.

Segons ha manifestat l’Ajuntament, s’ha optat per la missatgeria instantània precisament perquè és una via de comunicació fàcil per al col·lectiu al qual es dirigeix, que pot tenir més resistències a l’atenció telefònica o presencial. El xat l’atenen una quarantena d’orientadors que han estat seleccionats i formats específicament per especialistes en salut mental, seguint l’exemple del Telèfon de Prevenció del Suïcidi amb la Fundació Ajuda i Esperança.

Els voluntaris reben suport de professionals de la psicologia que poden resoldre dubtes i, en cas que es detecti la necessitat, fer-se’n càrrec del cas. La idea és incidir més en la importància d’una atenció primerenca i preventiva, ja que també es busca orientar la persona atesa cap al servei més adient de la xarxa de recursos adreçats a la població jove que ja ofereix la ciutat. Entre aquests hi ha el Konsulta’m, el programa Aquí T’Escolem o la mateixa xarxa de salut mental que gestiona Salut.

Per dissenyar aquest nou servei es va constituir un grup de treball format per professionals especialitzats en salut mental juvenil i de diferents serveis i recursos que ja atenen el malestar psicològic a adolescents i joves, com son el Konsulta’m, el Consorci d’Educació de Barcelona, la Fundació Ajuda i Esperança i diverses àrees de l’Ajuntament. A més a més, s’ha fet una prova pilot amb un grup de 13 joves i adolescents d’entre 15 i 28 anys, que ha permès millorar el xat i personalitzar al màxim la conversa des del primer missatge.

Empitjorament de la salut mental

Segons els resultats preliminars de l’Enquesta de Salut de Barcelona 2021 de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), el risc de mala salut mental s’ha incrementat de forma important entre el 2016 i el 2021. En concret, ha passat del 19,9% al 31,4% entre les dones i del 16,5% al 21,6% entre els homes. A més, hi ha un biaix de gènere i per classe social, com demostra que mentre que el 40,4% de les dones de classe social menys benestant declaren mala salut mental, el percentatge cau al 23,8% entre les més benestants. A més, els districtes de Ciutat Vella i Nou Barris són els que presenten pitjor salut mental.

La posada en marxa d’aquest servei s’inclou en l’estratègia engegada pel consistori per abordar la salut mental de la població jove i adolescent, especialment arran de la pandèmia de la Covid-19. El model del nou servei s’inspira en d’altres que funcionen en països occidental, com el Crisis Text Line als Estats Units i el Canadà o els programes YoungMinds Crisis Messenger i el Give Us a Shout al Regne Unit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article