Dues de cada tres dones d’entre 30 i 49 anys no han estat mai testades per al càncer cervical

Un estudi de l’IDIBELL, l’ICO i ISGlobal constata desigualtats en la cobertura del cribratge


Dels mil milions de dones d'entre 30 i 49 anys que viuen al món, 662 milions (el 64%) no s'han sotmès mai a un cribratge de càncer cervical, segons un estudi liderat per l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i el de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

El treball subratlla les importants desigualtats en la cobertura de cribratge entre els països de renda alta i baixa, i la necessitat d'augmentar la quantitat i la qualitat del cribratge si es volen aconseguir els objectius globals de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta ha establert un pla per eliminar el càncer cervical com a problema de salut pública abans que finalitzi aquest segle.

Un indicador crucial és saber quantes dones accedeixen a proves de detecció d'aquest tipus de càncer. Encara que la majoria dels països han posat en marxa programes de cribatge de càncer cervical, no és fàcil comparar les dades de cobertura entre països, a causa de les diferents estratègies, edats i intervals de cribratge.

Per això, aquest treball proporciona estimacions globals que l'OMS pot utilitzar com a referència. Els investigadors van revisar i analitzar diferents fonts de dades per a identificar les recomanacions nacionals oficials de cribratge cervical per a 194 estats membres de l'OMS i vuit països i territoris associats, i van desenvolupar una metodologia per estimar la cobertura mundial de cribratge per a 2019. Per a una major precisió, les dades dels diferents països es van verificar mitjançant una consulta als països a través dels canals oficials de l'OMS.

L'equip investigador va trobar que el 69% dels 202 països i territoris tenien recomanacions per al cribratge i que la tècnica més utilitzada era la citologia. D'altra banda, hi ha molts països d'ingressos alts i mitjans-alts que han començat a utilitzar tècniques avançades basades en la detecció del VPH, que és el virus que causa aquest tipus de càncer.

A nivell mundial, només el 15% de les dones d'entre 30 i 49 anys s'havien sotmès a una prova de detecció l'any anterior, el 28% en els tres anys anteriors, i el 36% almenys un cop a la vida. El 64% restant, uns 662 milions de 1.000 milions de dones d'entre 30 i 49 anys, no s'havia sotmès mai a un cribratge de càncer cervical. 

Els resultats mostren però que mentre el 84% de les dones en països de renda alta havien fet una prova de detecció almenys una vegada en la seva vida, el percentatge baixa a l'11% en els països de renda baixa.

La primera autora de l'estudi, Laia Bruni, alerta que encara s'està lluny d'arribar al 70% de les dones de 30 a 49 anys cribrades amb tècniques avançades, especialment a les regions del món amb major càrrega de la malaltia.

Per això, els investigadors fan una crida a augmentar la cobertura en termes de quantitat i qualitat per aconseguir l'objectiu de l'OMS per a 2030. Mentrestant, el càncer cervical continua sent la principal causa de mort per càncer en 36 països d'ingressos baixos i mitjan. L'estudi s'ha publicat a Lancet Global Health.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article