Cervera reivindica “grans consensos” per actualitzar el Pacte per a la Infància a Catalunya

La consellera de Drets Socials afirma que cal incorporar nous reptes que s’han evidenciat en els darrers deu anys


La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha reivindicat aquest dimarts “grans consensos” per actualitzar el Pacte per a la Infància a Catalunya del 2013.

Segons ha expressat en la seva intervenció inicial a la Taula Nacional d’Infància de Catalunya, actualitzar el pacte vol dir incorporar reptes com ara la transformació digital, el benestar emocional i la salut mental, la pobresa infantil, les migracions dels joves migrats sols o les conseqüències del canvi climàtic, entre altres. “La voluntat del Govern és incorporar una nova agenda d’infància i adolescència per fer front als reptes i oportunitats”, ha conclòs, tot demanant fer-ho de la mà de la resta d’actors.

La consellera també s’ha referit a altres canvis que tenen un impacte en el conjunt de la població, però sobretot en els més petits i els joves, com ara els canvis en el mercat de treball o les conseqüències de la crisi econòmica, de la pandèmia o de la guerra a Ucraïna, així com els moviments migratoris.

Més de 8.000 tutelats

“La Generalitat ha d’assegurar una protecció i cura adequades quan altres no tinguin capacitat per fer-ho”, ha dit. Cervera ha destacat que entre el 2017 i el 2020 han arribat més de 10.000 joves migrats sols a Catalunya i ha apuntat que actualment hi ha més de 8.000 joves tutelats pel sistema de protecció de la Generalitat. Això, ha explicat, ha provocat que mentre que el 2017 l’acolliment en centres residencials representava el 48%, aquest percentatge s’eleva ara fins al 57%. La resta, el 43%, es troben en famílies d’acollida.

La consellera també ha subratllat la importància que els pròxims quatre anys tots els infants i adolescents tutelats per la Generalitat siguin enquestats i ha anunciat que a la tardor exposaran els resultats de la primera onada d’enquestes, fetes la primavera passada.

També ha assegurat que estan treballant per actualitzar els centres residencials perquè siguin “veritables cases”, alhora que en paral·lel es volen millorar els circuits perquè els infants disposin d’una família d’acollida.

Estratègia Barnahus

Per acabar, Cervera ha celebrat l’acord de Govern d’aquest dimarts per engegar l’Estratègia Barnahus i ha destacat la bona feina feta al centre de Tarragona. Segons ha dit, ha fet aflorar el triple d’abusos a infants i adolescents i ha atès un total de 451 casos des de la seva posada en marxa. “Arribarem a fer-ne tretze, com a mínim un per vegueria”, ha afegit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article