CCOO demana a Educació noves places d’FP per resoldre els “desajustos” entre oferta i demanda

El sindicat planteja l’ús “extraordinari” d’espais i una major inversió


CCOO ha demanat al Departament d’Educació que creï noves places d’FP fent ús extraordinari d’espais i invertint més recursos per resoldre els “desajustos” entre oferta i demanda. El sindicat ha considerat “ínfim” el creixement de 29,5 grups anunciat pel Departament d’Educació després de la preinscripció per tal de donar resposta als cicles amb més demanda.

També s’ha preguntat en quants s’ha augmentat la ràtio per respondre a la demanda alta. A més, ha proposat incrementar l’oferta de l’Institut Obert de Catalunya per l’alumnat amb autonomia formativa que s’ajusti al perfil d’alumnat no presencial. I és que el sindicat s’ha preguntat què farà el Departament per encaixar en les vacants els 20.000 estudiants a l’espera d’una plaça.

D’altra banda, ha criticat el sobreesforç que ha suposat per als centres haver de recopilar al juliol les dades sobre la preinscripció i la matriculació a l’FP. Ha afegit que comptar amb aquestes dades ha de continuar amb una anàlisi més detallada del tipus d’oferta i demanda i amb al detecció de necessitats de formació mitjançant la prospecció.

Així, també ha considerat necessari repensar els criteris i el procés de preinscripció “excessivament complex i poc adequat” a les peculiaritats de l’FP.

Una de les novetats d’enguany era el doble calendari per la priorització en la preinscripció dels alumnes que cursaven 4t d’ESO. CCOO ha considerat que això “ha deixat al marge” l’alumnat de segones oportunitats i de centres de formació d’adults, així com l’alumnat que va cursar 4t d’ESO l’any passat i no va obtenir plaça de formació professional o que volia canviar de cicle o de batxillerat a un cicle.

Per al sindicat, és una bona noticia que el 96% dels alumnes de 4t d’ESO hagin obtingut plaça en alguna de les opcions sol·licitades però ha apuntat que falta per saber en quins cicles no s’ha pogut obtenir plaça. El sindicat ha expressat el temor que “una bona part” dels 11.722 alumnes que esperen una plaça d’FP de grau mitjà quedin fora del sistema ja que no vulguin estudiar cap dels cicles que tenen places lliures.

Pel que fa al grau superior, també s’ha preguntat què ha passat perquè hi ahgi 8.361 persones sense plaça assignada, en quins cicles ha passat i quantes d’aquestes persones veuen “estroncat” l’itinerari formatiu d’un cicle de grau mitjà a un de grau superior. També com ha afectat la reserva del 60% de les places per als estudiants que provenen del batxillerat.

Per últim, ha rebutjat que es derivin persones de la formació professional educativa a una altra pel fet de no haver-hi oferta suficient. En aquest sentit, ha apostat per una FP “integrada” on s’acompanyi i assessori les persones per dissenyar el seu itinerari formatiu segons les seves necessitats, situació personal i professional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article