El veïnat reclama més inversions i compromisos pels barris barcelonins del Besòs i el Maresme 

Consideren “insuficient” el pressupost que l’Ajuntament destinarà a rehabilitar edificis i reclamen la implicació de la Generalitat


La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) considera que el ‘Compromís pel Besòs i el Maresme’ aprovat per l’Ajuntament de Barcelona la setmana passada és un “bluf”. Consideren que el pressupost de 100 milions d’euros fins al 2039 per a millorar el barri és insuficient i situen la necessitat de rehabilitar habitatges com un dels problemes nuclears.

La presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, ha assegurat en roda de premsa que si el compromís fos “realment ambiciós” hauria de comprometre un pressupost de 250 milions d’euros només en l’àmbit de l’habitatge, ja que estimen que hi ha uns 5.000 habitatges en estat precari. D’altra banda, l’entitat veïnal reclama la implicació de la Generalitat i li reclama inversions al barri.

A més a més, el veïnat considera que el compromís no s’ha fet amb una participació veïnal real i creuen que la figura del comissionat que vol crear l’Ajuntament de Barcelona l’ha d’ocupar un representant veïnal com per exemple un membre de la FAVB. “És un punt imprescindible”, han exigit.

Un de cada cinc habitatges, sense solució

Teresa Pardo, de l’Associació de Veïns del Maresme, ha criticat que el compromís municipal parla de la rehabilitació d’un miler d’habitatges, quan són fins a 5.000 els que es van aixecar fa més de 50 anys que tenen problemes estructurals . Un de cada cinc, ha resumit, es queda sense solució.

“Arrosseguem problemes des de la seva construcció”, ha recordat tot fent referència a patrologies estructurals com l’escassa cimentació o l’aluminosi o la degradació. Per això, Pardo ha defensat la necessitat d’un abordatge integral i no posar-hi “pegats” com creu que s’ha fet fins ara.

També s’hi ha referit Pepe Sánchez, president de la Coordinadora del Baix Besòs, que s’ha preguntat què passarà amb els altres 4.000 pisos que també s’han de rehabilitar: “Aguantaran amb els puntals?”.

Davant d’això, Sánchez i la resta de representants veïnals que han intervingut a la roda de premsa han demanat més pressupost i que s’abordi la rehabilitació de tot el parc. “La Generalitat pot i ha de tenir la força moral”, ha dit, per fer les inversions necessàries per fer una rehabilitació del barri “tal com toca”.

Els veïns han afirmat que el Govern no hi fa cap inversió en aquest àmbit des del 2019 i el president de la Coordinadora del Baix Besòs també ha remarcat que el barri del Besòs i el Maresme és un dels 25 en situació de vulnerabilitat extrema a Catalunya.

Gregorio Pérez, de l’Associació de Veïns del Maresme, ha apuntat que, habitatge a banda, hi ha propostes recollides en el compromís municipal que són positives. Amb tot, ha afegit que “en general falla la priorització de les mateixes i els terminis d’execució”.

Altres reivindicacions veïnals que han posat sobre la taula, més enllà de l’habitatge, és la necessitat de disposar de més equipaments educatius o sanitaris i invertir-hi més.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article