Actualitzat el protocol per abordar les punxades als espais d’oci

L’objectiu del nou document elaborat pel Govern és “reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia ja existents”


La Generalitat ha actualitzat els protocols per abordar les punxades als espais d’oci com les discoteques. L’objectiu és “reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia ja existents, de manera que es pugui abordar el nou fenomen amb la màxima coordinació i eficiència”.

Es tracta d’un document conjunt dels departaments d’Igualtat i Feminismes, Salut i Interior que recull informació bàsica sobre el fenomen i pautes per millorar la seva prevenció i abordatge. Específicament, recull el paper que pot tenir el personal dels espais d’oci, els serveis públics de transport i l’entorn de la persona que pot haver rebut la punxada a l’hora de detectar comportaments estranys i actuar per donar suport.

Entre altres coses, el nou protocol recull indicacions de com actuar i missatges clau per als diferents col·lectius i recorda el telèfon d’emergències 112. 

Què fer davant la sospita?

Pel que fa a l’abordatge, si s’intueix que es pot haver produït una punxada, el protocol subratlla la importància de fer cas de les sensacions de la persona afectada, i de demanar o oferir suport. Recomana evitar anar a casa directament i dirigir-se a un centre sanitari al més aviat possible. A més destaca que les víctimes preferiblement han d’anar acompanyades a fer-se les proves pertinents.

El centre sanitari haurà de seguir, d’entrada, el protocol de punxada accidental. A continuació caldrà valorar l’activació del protocol de profilaxi postexposició a VIH, una intervenció que cal realitzar durant les primeres 72 hores posteriors a la punxada.

El document aprovat aquest divendres actualitza el protocol existent i estableix la necessitat de fer una anàlisi toxicològica com més aviat millor. En cas que se sospiti que hi ha pogut haver una agressió sexual, s’activarà el protocol d’atenció a agressió sexual recent. Tot i això, el Govern recorda que entre els casos de punxades detectades a Catalunya fins al 29 de juliol, no s’ha tingut coneixement de cap tipus de fet delictiu posterior, tampoc violències sexuals.

Acompanyament a la víctima i denúncia de la punxada

En cas que es consideri oportú, el centre sanitari proporcionarà suport psicològic a la persona afectada. A més, qualsevol persona que rebi una punxada té a la seva disposició tota la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes i LGBTfòbiques, present arreu de Catalunya. Les persones afectades per una punxada poden dirigir-se a les comissaries dels Mossos d’Esquadra per tramitar una denúncia.

En afegit, el nou protocol recull un conjunt de recomanacions per als ens locals i comarcals i per als mitjans de comunicació. Als primers, els demana reforçar les estratègies de prevenció en els espais d’oci, i millorar la coordinació amb tots els agents implicats. Pel que fa als mitjans, es recorda que cal informar sense crear alarma social, respectant el dret a la intimitat de la persona afectada i del seu entorn.

“Tothom pot estar tanquil”

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assenyalat aquest dilluns que “ara tothom pot estar tranquil” perquè en cas de rebre una punxada en un espai d’oci es farà un bon acompanyament. En declaracions a Catalunya Ràdio, la consellera ha recordat la importància que en cas de rebre una punxada la persona afectada es desplaci, preferiblement acompanyada, a un centre sanitari. Amb el protocol actualitzat, ha subratllat, es faran “les proves oportunes”. Verge ha demanat no generar “alarma social”, ja que fins ara no s’ha registrat cap fet delictiu vinculat a una punxada.

Amb tot, ha admès que tampoc s’han de “minimitzar” els casos, ja que el fet de rebre una punxada pot generar angoixa, és una agressió en si mateixa i fins i tot pot provocar la sensació de por o “terror sexual”. I és que la majoria dels casos han estat denunciats per dones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article