L’Ajuntament de Barcelona titlla de “fracàs” el programa de la Generalitat contra l’emergència habitacional

Diu que la iniciativa només ha servit per facilitar lloguer a una quinzena de famílies


L’Ajuntament de Barcelona ha assegurat que el programa Reallotgem de la Generalitat ha “fracassat” i ha reclamat que els recursos previstos es destinin a reforçar iniciatives del consistori que “sí funcionen”. La regidora d’Habitatge, Lucia Martín, ha enviat una carta a la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, on li exposa que el programa és “ineficaç” i que només ha servit per facilitar un lloguer estable a una quinzena de famílies a la ciutat de Barcelona. Drets Socials havia anunciat que 1.200 famílies se’n beneficiarien del programa a tot Catalunya.

I és que la regidora assegura que, per exemple, no s’hi poden acollir aquelles persones que tenen un desnonament suspès per la moratòria del govern espanyol. “No té cap sentit”, ha dit en declaracions als mitjans.

Segons explica Martín a la missiva, un informe fet per l’Ajuntament sobre 400 desnonaments dels que havien tingut coneixement entre el 13 de setembre del 2021 i el 3 de novembre, només 68 complien els requisits. Entre aquests, hi ha el de tenir una ordre de desnonament per als propers 30 dies. La regidora ha criticat que això fa que gent en emergència habitacional que tingui el desnonament suspès, ja sigui per la moratòria estatal o bé per la tasca del consistori, no s’hi pugui acollir.

Martín ha criticat la “incompareixença absoluta” de la Generalitat en matèria d’habitatge i ha apuntat que el Reallotgem ha estat “una nova política fallida”. Ha criticat també que la Generalitat “deu més de 1.000 habitatges” a la mesa d’emergència habitacional.

Davant d’això, ha reclamat que els 4,5 milions d’euros previstos per a Barcelona a través del programa serveixin per reforçar-ne d’altres que defensa que sí funcionen com la compra d’habitatges a través del tanteig i retracte, la captació a través de la Borsa d’Habitatge Social i la construcció d’habitatges i allotjaments. En definitiva, Martín ha fet una crida a la Generalitat a “aparèixer” i fer-se “responsable” de les polítiques d’habitatge, que ha recordat són competència seva.

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya va impulsar el programa al desembre de 2020 per llogar pisos privats buits amb l’objectiu d’allotjar les famílies que tenen informe favorable de la Mesa d’emergències.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article