Un centenar de treballadors de l’oci nocturn per prevenir i detectar situacions de violència sexual a Barcelona

La Guàrdia Urbana implanta patrulles nocturnes permanents en quatre àrees de la ciutat per generar “itineraris segurs”


La Guàrdia Urbana i l’Àrea de Feminismes de l’Ajuntament de Barcelona estan fent formació a treballadors i operadors de l’àmbit de l’oci nocturn per oferir-los eines per prevenir i detectar situacions de violència sexual.

Per ara, ja s’ha format un centenar de treballadors i l’objectiu és que n’hi hagi més que puguin seguir aquesta formació, que és voluntària i avarca des d’aspectes legals, fins a com detectar possibles agressions, com actuar en cas que es produeixin i quina atenció oferir a la víctima. A banda, la Guàrdia Urbana ha implantat patrulles nocturnes en quatre àrees permanents on se sol concentrar la festa perquè els itineraris de tornada a casa siguin “segurs”: Front Marítim, Poblenou, Paral·lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi.

Tant el consistori, com el cos policial i les patronals del sector coincideixen en la importància de la coresponsabilitat per garantir que l’oci nocturn a la ciutat es desenvolupa amb les màximes garanties de seguretat.

Gemma Alfonso, sotsinspectora de la Guàrdia Urbana de Barcelona, explica que estan treballant de manera molt coordinada amb el sector de l’oci nocturn i la seguretat privada perquè tinguin eines per “tallar” dinàmiques que es puguin donar tant dins com fora dels locals. De la mateixa manera, se’ls forma perquè atenguin immediatament a la víctima, l’assessorin i truquin al 112 perquè hi vagi alguna patrulla del cos o dels Mossos d’Esquadra.

Segons Alfonso, les formacions no només busquen detectar o prevenir situacions evidents d’agressió o abús sinó també treballar la “sensibilitat” a l’hora de detectar noies que puguin trobar-se en situació de vulnerabilitat, bé sigui en casos d’ingesta d’alcohol o consum de drogues o en casos de submissió química. La formació també aborda, per exemple, la importància de conservar les proves –com ara el got o la beguda– si se sospita, per exemple, que es tracta de submissió química.

Durant les sessions de formació fetes fins ara, s’han posat casos pràctics en què els operadors de l’oci nocturn han pogut també traslladar dubtes o compartir reflexions de com actuar. Hi han participat des de cambrers i responsables de sala, a controladors d’accés i personal de seguretat. 

Des del sector, valoren molt positivament el projecte impulsat per la Guàrdia Urbana. Lluís Torrents, president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i un dels responsables de la sala Razzmatazz de Barcelona, assenyala que els sembla molt bé i que és un bon complement d’altres formacions que ja es fan. “Crec que ajuda més sobretot als serveis de seguretat i la gent que treballa a les sales a saber com actuar i quins recursos tenen a l’hora de detectar i actuar davant de possibles delictes”, diu.

“Itineraris segurs”

Des de l’any 2020 els itineraris segurs estaven presents en grans esdeveniments com són festes majors o festivals de música o bé dates senyalades com Cap d’Any o la revetlla de Sant Joan. Ara, però, a això s’hi sumen quatre itineraris més: Front Marítim, Poblenou, Paral·lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi, on s’hi desplegaran patrulles de la Guàrdia Urbana –una per itinerari– que vetllen perquè els recorreguts habituals entre els locals d’oci i el transport públic i les zones de l’entorn siguin segures en tots els sentits.

Els quatre itineraris s’han concretat després d’analitzar els recorreguts que de manera natural fan les persones usuàries de l’espai públic, des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes. Les patrulles hi són entre les 23 h i les 6 h tots els caps de setmana.

L’objectiu de la Guàrdia Urbana amb aquests itineraris és treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic prestant una especial atenció i protecció en els espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments però també dissuadir de la comissió de qualsevol altre delicte. Les patrulles assignades a aquest servei fan un patrullatge proactiu i mantenen contacte amb els responsables de seguretat dels establiments de l’oci nocturn.

A banda del paper de la Guàrdia Urbana, el consistori també vol convertir-los en itineraris més segurs amb diferents actuacions, algunes de les quals ja s’han fet. Per exemple, ampliar els punts de llum i que aquests no siguin regulables per mantenir la màxima capacitat lumínica o podar dels arbres propers als punts de llum per millorar la visibilitat de tot l’entorn. Per contra, encara hi ha pendents algunes actuacions, com ara millorar la senyalització per saber on anar a buscar el transport públic des de les zones d’oci habituals.

Punt Lila al Somorrostro

D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona ha habilitat un punt d’informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBIfòbiques per detectar possibles relacions abusives i de violència a l’espai públic. El punt lila, integrat per quatre persones, estarà ubicat a la platja de Somorrostro i funcionarà a partir del pròxim 5 d’agost, els divendres i els dissabtes de tots els caps de setmana d’agost i el primer de setembre, amb un horari de 23 a 03 hores.

El punt té l’objectiu de prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i l’atenció a aquelles persones que pateixin violències masclistes o LGTBIfòbiques a l’espai públic. El servei ofereix un espai que permet prestar una atenció acurada i en un entorn còmode i de confiança a aquelles persones que han patit qualsevol tipus de violència o bé volen rebre informació i assessorament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article