L’escalfament global empitjora la funció renal de pacients amb insuficiència cardíaca

Les temperatures més altes provoquen cert grau de deshidratació i empitjoren el funcionament dels ronyons, segons un estudi


Un estudi elaborat per l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona aporta dades que relacionen l’escalfament global amb un empitjorament de la funció renal de pacients amb insuficiència cardíaca. Basant-se en el seguiment de més de 2.000 pacients amb aquesta afecció, l’estudi conclou que l’augment de la temperatura a l’estiu representa un estrès addicional per als ronyons i accelera, almenys temporalment, el declivi fisiològic de la funció renal, un fet que pot associar-se a més hospitalitzacions i més progressió de la malaltia. També suggereix que les variacions estacionals de la funció renal seran cada vegada més rellevants a mesura que els efectes del canvi climàtic siguin més evidents.

L’informe, publicat a la revista International Journal of Cardiology, l’ha elaborat la Unitat d’Insuficiència Cardíaca del Servei de Cardiologia de l’hospital a partir del seguiment de 2.167 pacients des del 2001 i fins l’any passat. Durant aquest temps s’ha registrat el valor mitjà de creatinina en els mesos d’estiu i en la resta de l’any, i la taxa de filtració glomerular estimada (TFGe), dos indicadors que serveixen per avaluar la funció renal.

Paral·lelament, es van obtenir a través del Servei Meteorològic de Catalunya les temperatures mitjanes i màximes mensuals registrades a Badalona entre els anys 2002 i 2003 i des del 2006 fins al desembre passat.

Per a tots els pacients es va garantir un protocol de seguiment estructurat que va acabar registrant més de 25.000 visites, durant les quals sempre s’avaluava la funció renal. De tot plegat, en avaluar els nivells dels indicadors durant l’estiu i la resta de l’any, es va observar que tant la creatinina com la taxa de filtració glomerular empitjoraven entre juny i setembre respecte als altres mesos.

Al llarg d’aquests 20 anys es va apreciar un increment progressiu (tot i que no totalment lineal) de les temperatures a l’estiu i durant la resta de l’any, però el més destacable és que la funció renal empitjorava més com major era la diferència de temperatures entre aquests períodes, una tendència que està augmentant progressivament amb estius extremament calorosos com el d’enguany.

Per a Josep Luzón, cap del servei de Cardiologia i de la Unitat d’Insuficiència cardíaca del Germans Trias, les dades recopilades suggereixen que l’increment progressiu de la temperatura pot impactar perjudicialment en els mecanismes que té el cos per a trobar un equilibri en pacients amb insuficiència cardíaca, fins i tot quan se’ls segueix constantment i se’ls tracta d’acord amb les recomanacions actuals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article