El 82% de les persones que busquen assessorament sobre cures a Barcelona són dones

El projecte municipal ‘VilaVeïna’ ha atès més de 890 persones en el seu primer semestre de funcionament


El projecte ‘VilaVeïna’ de l’Ajuntament de Barcelona, el qual té l’objectiu d’informar i orientar la població sobre els recursos i els serveis municipals disponibles al voltant de la cura, ha atès un total de 891 persones durant el seu primer semestre de funcionament. De totes aquestes persones, el 82% eren dones.

Al llarg dels primers sis mesos de funcionament, la gran majoria de les persones que s’han apropat a les quatre oficines del projecte VilaVeïna han sigut dones, de les quals dues de cada tres eren d'origen català o espanyol. A més a més, un 36% de les usuàries es trobava en la franja d'edat de 65 a 80 anys i un 26% en la que va dels 31 als 50 anys. Destaca també el fet que el 52% eren persones cuidadores familiars i properes a la persona cuidada, enfront d'un 31% que es va apropar a les oficines per necessitats de suport.

Per altra banda, un 32% de les demandes que feien les persones ateses a les oficines de VilaVeïna estaven relacionades amb recursos i serveis específics per a persones en situació de dependència i una de cada quatre feia referència a recursos i serveis per a la petita infància. Una atenció a la infància que s'ha vist incrementada després que al maig es comencés a acompanyar a les persones i famílies que volen tramitar el Fons d'Infància als espais del projecte.

Des de l'Ajuntament afirmen que s'ha detectat un increment dels malestars emocionals, del deteriorament físic i cognitiu i de les situacions d'aïllament arran de la Covid-19. Els equips professionals també subratllen que s'ha vist la manca de reconeixement de les persones cuidadores, les situacions de vulnerabilitat de les treballadores de la cura i l'existència de sentiments reiterats de no arribar a tot. En aquest sentit, assenyalen que hi ha la necessitat que aquestes persones cuidadores comptin amb recursos que afavoreixin la conciliació.

VilaVeïna amplia la xarxa

En aquests moments, el projecte té en funcionament quatre oficines obertes al públic amb equips professionals destinats a acompanyar a la ciutadania en els seus processos de cura; però l'Ajuntament de Barcelona preveu obrir-ne sis noves oficines a partir del 12 de setembre. Aquests nous espais s'instal·laran a la Vila de Gràcia, La Maternitat i Sant Ramon, Trinitat Vella, El Gòtic, Sant Gervasi de Cassoles i el Carmel.

Entre les novetats més destacades que es desplegaran des d'aquestes oficines hi ha el projecte 'Mares Veïnes', una iniciativa que formarà i capacitarà 15 dones d'origen divers, amb infants a càrrec, perquè actuïn com a agents comunitàries en el suport a la criança i el foment de la corresponsabilitat. La intenció és afavorir el coneixement i l'enxarxament de mares nouvingudes o d'arrels diferents fins als serveis de suport a la criança que ja existeixen, així com superar resistències, dubtes o pors que es poden donar en processos de criança.

Les oficines mantindran també els serveis que fins ara ja oferien, com l'orientació al veïnat en clau de cures, l'assessorament jurídic per a persones cuidadores i treballadores de la cura, espais de promoció del benestar físic i emocional, com ara grups de suport mutu de cuidadores, caminades saludables, o espais de suport mutu entre avis o àvies i infants, espais de promoció de les habilitats familiars i espais de suport a la conciliació, entre d'altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article