Els símptomes d’ansietat o depressió durant el confinament estan associats amb un major risc de patir Alzheimer

Més de 900 persones sense alteracions cognitives han participat en l’estudi liderat pel centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall


Un estudi liderat pel centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC), ha demostrat l’associació entre marcadors de risc de la malaltia d’Alzheimer amb l’augment de símptomes d’ansietat i depressió durant el confinament per la Covid-19. Aquest és un dels principals resultats de la recerca publicada a la revista ‘Neurology’ que analitza l’impacte negatiu del tancament en la salut mental en persones cognitivament sanes. Més de 900 persones han participat en l’estudi. Del total de participants, s’han analitzat resultats amb biomarcadors de la malaltia d’Alzheimer de 254 persones.

En una avaluació anterior, la majoria dels participants de l’estudi tenien nivells estàndards d’ansietat i depressió i, en canvi, durant el confinament el 16,6% va patir un increment d’ansietat, mentre que un 9,9% va declarar símptomes depressius. Segons estudis previs, aquest augment es considera clínicament significatiu, i podria tenir un impacte en la seva qualitat de vida.

La cohort participant, enriquida per factors de risc, ha permès establir les bases d’una possible associació entre la pandèmia i l’Alzheimer. Així, els resultats indiquen una relació entre els marcadors de risc relacionats amb la malaltia, com la proteïna beta amiloide i la neuroinflamació, i l‘augment de símptomes ansiosos i depressius. Aquesta associació és important perquè pot implicar un pitjor pronòstic clínic en persones amb risc d’Alzheimer després de la pandèmia, accelerant la progressió de la malaltia.

El gènere, un factor de risc

La investigació també ha explorat el paper de l’estrès i els canvis d’estil de vida durant aquest període, a més de factors sociodemogràfics com les diferències de sexe i gènere i la salut mental de les persones cuidadores. S’han observat diferències entre homes i dones relatives a les hores de son durant el confinament i en el consum d’aliments, així com diferències entre cuidadores i no cuidadores.

L’ansietat i la depressió suposen un risc incrementat de desenvolupar deteriorament cognitiu i la malaltia d’Alzheimer, i la prevalença analitzada en aquest estudi és més alta entre les dones. Les troballes obren la porta a futures investigacions sobre les conseqüències de la pandèmia en la salut mental i en el pronòstic clínic de les persones.

La recerca ha comptat amb la col·laboració de la Universitat de Gothenburg, el Centre per a Malalties Neurodegeneratives de Hong Kong, la Universitat Pompeu Fabra, l’Hospital del Mar Medical Research Institute i el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES), entre d’altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article