Cauen un 17,5% les persones ateses al dispositiu d’acollida a temporers de Lleida respecte a l’estiu passat

Fruita amb Justícia Social critica que la Peria tanqui el pavelló quan la campanya de la fruita encara no ha acabat


El dispositiu d’atenció a temporers de l’Ajuntament de Lleida ha atès aquesta campanya de la fruita 598 persones, respecte a les 725 de l’estiu passat. Entre els mesos de juny i agost, s’han facilitat en total 7.920 pernoctacions al pavelló 3 de Fira de Lleida, mentre que altres persones s’han allotjat en pisos de l’Empresa Municipal d’Urbanisme. La Paeria assegura que enguany han arribat menys temporers per treballar a la fruita i ho atribueix el fet que la necessitat de mà d’obra ha estat menor per les gelades i afectacions meteorològiques. Amb vista a l’any vinent, l’Ajuntament de Lleida preveu que l’equipament comunitari per a múltiples usos (ECMU) de Pardinyes no entrarà en servei fins cap a la meitat de la pròxima campanya agrària.

L’Ajuntament de Lleida tancarà després d’aquest dimecres el dispositiu d’acollida a temporers, que ha estat en funcionament des de l’1 de juny al pavelló 3 de Fira de Lleida i que ha acollit un total de 598 persones (592 homes i 6 dones), un 17,5% menys que l’any passat. Al voltant de la meitat d’aquestes persones tenien contracte de treball, segons la Paeria. El pavelló ha acollit l’oficina única d’atenció social i s’hi ha ofert allotjament provisional i la resta de serveis com ara dutxes i consignes, entre altres.

La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha destacat que s’han ofert 122 places per a pernoctacions i s’han reforçat els dispositius annexos que ja existien l’any passat. La regidora ha explicat que la previsió de la Paeria és poder tenir disponible a partir de mitjans de la pròxima campanya agrària l’equipament comunitari per a múltiples usos, que substituirà el pavelló 3 per a l’allotjament dels temporers a l’estiu.

Per la seva banda, el regidor d’Habitatge, Jaume Rutllant, ha afirmat que l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) va posar a disposició per a temporers amb contracte de treball uns 100 llits en una quinzena de pisos i que 95 persones han utilitzat aquest servei de pagament, una xifra similar a l’any passat. Ara hi ha una cinquantena de persones i durant el setembre es farà la seva sortida, amb la finalització dels contractes de la campanya.

Balanç de la campanya

En total, durant aquest estiu (amb dades fins al 28 d’agost), s’han registrat un total de 7.920 pernoctacions (un 3,3% menys que l’any anterior) al pavelló 3 de Fira de Lleida. Així mateix, s’han prestat 2.092 serveis d’atenció social; 561 d’atenció laboral, i 215 d’atenció jurídica. També s’han donat 68 ajuts de farmàcia, 9 per a transport i 8 d’aliments. El servei de dutxes ha tingut 212 usuaris, amb 1.299 serveis realitzats i el d’autobugaderia ha fet 1.196 serveis.

Els perfils que han fet ús del dispositiu són els de persones acabades d’arribar a la ciutat de Lleida en recerca de feina, malgrat que coneixen les dificultats de trobar-ne al camp per la baixa producció d’enguany. La majoria és el primer cop que venien a fer campanya al Segrià. Les nacionalitats dels usuaris són principalment marroquina, senegalesa i algeriana i un 40% es troba en situació administrativa irregular, fet que, juntament amb les dificultats idiomàtiques i la manca de coneixement de l’entorn, dificulten la tasca dels professionals del servei.

Fruita amb Justícia Social critica que es tanqui el pavelló

Per la seva banda, Fruita amb Justícia Social ha criticat que l’Ajuntament de Lleida tanqui el pavelló 3 quan la campanya de la fruita encara no ha acabat i que “deixi persones dormint al carrer” . Així mateix, ha acusat la Paeria d’haver anat “expulsant de forma esglaonada” durant les darreres setmanes usuaris del pavelló, alguns de les quals “encara estan treballant”. D’altra banda, la plataforma considera que “el pavelló continua reproduint un model d’atenció i acollida que no és digne”, ja que “no reuneix les condicions necessàries per ser un allotjament digne, tal com el defineix el conveni”.

Fruita amb Justícia Social també lamenta que s’hagin de destinar diners públics a facilitar allotjament, ja sigui al pavelló, però sobretot en els pisos de l’EMU, a temporers que estan treballant quan qui ho hauria de fer és l’empresari que els contracta. “Són persones a les quals es vulneren els drets laborals que estableix el conveni”, assenyalen. “La Paeria no fa res per aturar-ho, ni una mínima investigació”, afirma Llibert Reixach, de Fruita amb Justícia Social. “No entenem com tenint els contractes i no pugui saber quines empreses, que són poques, les que ho estan fent malament”, assenyala.

inalment, la plataforma defensa la construcció de l’equipament comunitari de Pardinyes, però reclama a la Paeria consensuar el seu model de funcionament amb les entitats socials, del tercer sector i també amb la patronal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article