Els centres de secundària hauran d’esperar “setmanes” per tenir els currículums definitius

El Departament d’Educació insta les direccions a preparar l’inici del curs de 1r de batxillerat i 1r i 3r d’ESO amb els esborranys


Els centres educatius de secundària hauran de començar el curs escolar el pròxim dilluns sense tenir la versió definitiva dels nous currículums, els quals s’han d’aplicar als cursos de 1r i 3r d’ESO i 1r de batxillerat. De moment, les direccions dels centres han rebut directrius i formacions per poder programar l’inici del curs a partir dels esborranys d’aquests currículums, a l’espera que la Comissió Jurídica de la Generalitat doni el vistiplau per a la seva aprovació definitiva. La previsió del Departament d’Educació és que aquests documents puguin aprovar-se la pròxima setmana o d’aquí a dues setmanes.

“Esperem poder-los tenir les pròximes setmanes. Estem pendents de la Comissió Jurídica. Els currículums amb els quals es pot programar el personal és amb els esborranys, que són els més semblants al que s’acabarà aprovant. Esperem que no hi hagi massa canvis pel que fa a la distribució horària”, ha subratllat la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, durant la roda de premsa de presentació de l’inici del curs escolar.

Mora ha recordat que aquest nou currículum per a batxillerat i ESO ve derivat de la llei estatal d’educació i que aquest curs només s’aplicarà als cursos imparells, per tal de fer una transició escalonada. En aquest sentit, la secretària de Transformació Educativa ha assegurat que no ha sigut possible aprovar els currículums definitius abans de l’inici de l’activitat docent, perquè el departament va rebre els reials decrets del Ministeri d’Educació a l’abril i l’aprovació d’un decret triga entre nou i dotze mesos. “Hem escurçat al màxim els terminis perquè a les pròximes setmanes els centres ja puguin comptar amb aquests currículums definitius”, ha afirmat Mora.

Per aquests motius, les direccions dels centres de secundària hauran de basar-se en els esborranys per programar l’inici del curs. Mora ha justificat que ja es va enviar una circular als centres, amb materials de referència, propostes i formació pel professorat; així com ja es va fer una formació a les direccions al juny. A més, la secretària ha assenyalat que hi haurà aspectes del currículum que no canviaran respecte dels esborranys, com ara la distribució horària i l’aportació de matèries.

Estabilització de les plantilles

Pel que fa a l’estabilització de les plantilles, la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha destacat que abans que acabi l’any s’hauran convocat a concurs gairebé 30.000 places fixes. La primera convocatòria es fa aquest setembre, on s’obrirà un procés per a assignar 12.859 places per mèrits. Una fita que ha estat qualificada d’“històrica” per la secretària general, ja que és la primera vegada que a l’àmbit de l’educació es fa un concurs d’estabilització de personal interí sense oposicions i només per mèrits.

Més endavant, a l’octubre o al novembre, s’obrirà un nou concurs extraordinari per assignar 14.246 places, en el qual tindran un pes molt elevat també els mèrits. I, finalment, al desembre es farà una darrera convocatòria, aquest cop sí a través d’un procés ordinari d’oposicions, de 2.166 places.

Per a aquest curs escolar, el Departament d’Educació compta amb una plantilla estructural de 76.406 docents i 3.717 personal d’atenció educativa (PAE). És a dir que només en aquest curs escolar s’incorporen un total de 2.134 docents —1.112 a primària i 1.022 a formació professional— i més de 300 PAE.

El departament espera la decisió dels sindicats

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha remarcat que es tracta d’una “nova etapa” pels centres educatius catalans, ja que és el primer curs escolar en dos anys que s’inicia sense restriccions per la pandèmia de la Covid-19. Per aquest motiu, Cambray ha demanat als sindicats que acceptin la proposta que ha fet el departament de reduir una hora lectiva als docents a partir del gener i que desconvoquin les jornades de vaga previstes per aquest setembre.

“La majoria de reclamacions sindicals ja tenen resposta aquest curs, encara que no hi hagi hagut acord, i les altres estan programades”, ha manifestat el conseller, que ha insistit que, si els sindicats acceptessin l’acord aquesta tarda, això suposaria la contractació de prop de 3.500 professionals i una inversió del voltant de 170 milions d’euros pel sistema educatiu de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article