Vall d’Hebron edita una guia per ajudar les famílies d’infants i adolescents víctimes de violència sexual

La Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència va atendre 250 casos per abusos sexuals el 2021


L’Hospital Vall d’Hebron ha editat una guia per acompanyar les famílies cuidadores d’infants i adolescents víctimes de violència sexual. Una nena d’entre 9 i 10 anys o una adolescent víctima de violència sexual és el perfil més comú de les pacients ateses per la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència (Equip EMMA). L’any 2021 van atendre 304 casos, dels quals 250 van ser per violència sexual. Des del primer contacte a Vall d’Hebron, sigui amb l’Equip EMMA o el Servei d’Urgències, els professionals sanitaris lliuren a les famílies un exemplar de la guia per ajudar-los a acompanyar l’infant o adolescent.

La coordinadora de l’EMMA, Anna Fàbregas, ha constatat que és “normal” que els progenitors pateixin un “xoc emocional que els faci sentir bloquejats i que no sàpiguen què dir o fer” quan un infant els revela haver patit un abús sexual. Aquesta guia intenta orientar i resoldre els dubtes que sovint es plantegen.

La guia posa èmfasi en diferents aspectes, com ara la protecció de la víctima i la necessitat d’evitar qualsevol contacte amb la persona agressora. Així, recomana acudir a serveis especialitzats de protecció a la infància, de l’àmbit sanitari, d’Interior o de Justícia. També destaca que cal donar credibilitat al relat que faci el nen, nena o adolescent, sense fer preguntes que puguin mostrar dubtes o desconfiança sobre la informació que ha verbalitzat.

Així mateix, remarca com a fonamental l’acompanyament emocional, que implica escoltar el que els infants expliquen de manera activa i intentant connectar amb els seus sentiments. En aquest sentit, convé formular preguntes obertes per saber què ha passat de manera àmplia i especialment com se senten, evitant preguntes dirigides o tancades que poden confondre’ls i transmetre una sensació de pressió per la cerca d’informació.

Un de cada cinc menors són víctimes de violència sexual, segons dades del Consell d’Europa. I entre un 60% i un 85% dels casos aquesta violència és infligida per familiars o coneguts, els quals en un 90% dels casos són agressors homes. A més, entre un 30% i un 35% dels nens, nenes i adolescents que viuen una situació de violència sexual presenten seqüeles a mitjà i llarg termini.

Els símptomes més comuns són els records o imatges intrusives, l’estat emocional negatiu persistent amb presència de por, ràbia, vergonya o culpa, les dificultats per agafar o mantenir el son i la presència de malsons. Aquesta simptomatologia millora amb un tractament especialitzat.

En el dia a dia d’aquest nen, nena o adolescent és crucial l’acompanyament per part de les famílies, així com mantenir uns hàbits i rutines saludables en relació amb l’alimentació, l’exercici o la son. Fer activitats que li resultin gratificants o relaxants i li permetin desconnectar, així com mantenir reunions i trobades amb figures protectores i de confiança també ajuden l’infant o adolescent en la seva recuperació.

Treballar l’educació afectivosexual

La guia ‘Estem al teu costat’ compta amb un apartat dedicat a treballar l’educació afectivosexual des de casa. Entre les orientacions, destaquen posar el nom real i concret a les parts íntimes del cos, així com conscienciar els infants que ningú no pot tocar les seves parts íntimes i que ells tampoc poden tocar les dels altres. Altres consells són respectar els drets dels infants a no voler fer abraçades, petons o altres mostres d’afecte, o treballar amb ells possibles situacions de risc.

La guia també dona consells sobre com parlar del cos, la sexualitat i les relacions sexuals basades en l’afecte, la comunicació i el plaer, i consentides per ambdues parts, de manera adaptada i en funció de l’edat. S’inclouen una sèrie de recursos educatius d’interès per a les famílies. En aquest apartat també figuren enllaços a vídeos amb exercicis d’atenció plena i a altres recursos del Departament de Justícia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article