Educació i sindicats arriben a un acord per començar el curs sense vagues

El departament va plantejar dimecres la reducció d’una hora lectiva a partir del 2023


El Departament d’Educació i els sindicats han arribat a un acord per començar el curs escolar sense vagues la setmana vinent. La conselleria va plantejar dimecres a les organitzacions sindicals la reducció d’una hora lectiva a partir del 2023. Aquesta era la línia vermella dels sindicats, tot i que demanaven que es pogués aplicar ja aquest mes de setembre. Finalment, han acceptat la proposta a canvi de desconvocar les vagues previstes per als dies 7 i 28 de setembre.

En nom del comitè de vaga, Elisabet Pericas (USTEC), ha constatat que la “lluita ha donat fruits”. A parer seu, el Departament d’Educació s’ha vist “forçat a signar un acord” i a reduir una hora lectiva l’horari a tots els docents perquè la puguin destinar a altres usos. Aquesta mesura, que implicarà la contractació de 3.500 mestres, té una repercussió “molt important” per a la qualitat de l’educació, han defensat les set organitzacions signants en un comunicat llegit per Pericas.

Així doncs, queden desconvocades les mobilitzacions i les vagues anunciades, però els sindicats han avisat que estaran “vigilants” perquè es compleixi l’acord i han exigit que durant el primer trimestre es faci un calendari per abordar la resta de reivindicacions plantejades. Si això no fos així, la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, ha alertat que es convocarien noves mobilitzacions.

Per la seva part, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha qualificat l’acord d’”històric” i de “punt d’inflexió”, i ha subratllat que no es produïa un pacte així des de fa més de vint anys. Cambray ha destacat que es reverteix d’aquesta forma la “principal retallada que quedava per revertir”, que es va materialitzar fa més de deu anys. “I en menys d’un any i mig de legislatura l’hem revertit”, ha reivindicat.

Un acord per “incrementar la qualitat educativa”

El conseller ha considerat que aquest acord “incrementa la qualitat educativa”, perquè els docents dedicaran aquesta hora a fer “coordinació de qualitat, a fer una atenció de més qualitat a les famílies”. Cambray ha argumentat que el món educatiu està davant d’un moment de canvi i transformació, i cal més temps per “coordinar-se pedagògicament”.

Alhora, el conseller també ha celebrat que es pugui començar el curs amb “la màxima normalitat possible”. “A partir de l’1 de gener tindrem més mestres que mai a la història de l’educació pública d’aquest país”, ha conclòs. Cambray ha garantit que el departament continuarà negociant, i ha remarcat, de fet, que ja han donat resposta a moltes de les reivindicacions que han plantejat els sindicats, tot i que fins aquest dijous no s’hagi desencallat finalment un acord que ha permès desconvocar les vagues.

Durant aquest primer trimestre, es treballarà amb els centres per organitzar l’arribada dels nous mestres i professors. La mesura ha estat possible gràcies a la decisió del Govern espanyol d’incrementar el sostre de dèficit de les comunitats el 2023.

CGT: un acord “clarament insuficient”

El sindicat CGT ha considerat “clarament insuficient” l’acord assolit entre els sindicats majoritaris i el Departament d’Educació. Entre d’altres, es pregunta on són les solucions per a les interines “en frau de llei”, on és el gir cap a les internalitzacions i el compliment del 6% del pressupost, així com l’aposta per unes condicions de treball “dignes”.

El sindicat afegeix que es mantindrà “alerta” perquè l’acord no quedi en paper mullat i no renuncia a convocar noves mobilitzacions. Tot i la crítica, celebra que l’acord és fruit de les mobilitzacions dels treballadors que es van fer durant el curs passat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article