Sexualitat, benestar emocional i salut mental, les principals consultes dels estudiants d’ESO i Batxillerat

El Programa Salut i Escola va rebre més de 10.000 peticions d’alumnes durant el curs escolar 2021-2022


El Programa Salut i Escola, impulsat pels departaments de Salut i Educació, va rebre més de 10.000 consultes d'estudiants d'ESO i de Batxillerat durant el curs escolar 2021-2022, encara marcat per alguna restricció per la pandèmia. Infermers i infermeres es desplacen als centres per tal que els nois i les noies puguin assessorar-se –de forma personal i confidencial– sobre temes relacionats amb la salut.

Les qüestions més freqüents fetes en aquest servei van ser les relacionades amb la sexualitat, el benestar emocional, la salut mental i l'afectivitat. Especialment, els estudiants van preguntar sobre l'anticoncepció, l'ús del preservatiu, les infeccions de transmissió sexual (ITS), l'anticoncepció d'urgència o les sospites d'embaràs.

Les consultes fetes pels estudiants han permès detectar senyals d'alarma, fer escolta activa, i orientar i derivar, en cas necessari, cap a l'atenció dels possibles problemes de salut dins del sistema sanitari. Paral·lelament, s'ha incrementat la coordinació entre els infermers i infermeres de Salut i Escola i els llevadors i llevadores dels ASSIRS per a l’atenció a la salut afectiva i sexual dels adolescents, ja sigui en l'abordatge de la salut sexual en la Consulta Oberta o bé en activitats grupals com xerrades o jornades, que es fan als centres i que són complementàries amb les que els docents fan a l’aula dins del currículum escolar.

També, dins del Pla de Formació Continua del Programa Salut i Escola s'ha reforçat la formació dels professionals. Uns 500 infermers i infermeres van seguir cursos de formació bàsica i monogràfica durant el 2021, la majoria dels quals relacionats amb el benestar emocional i la salut mental positiva dels adolescents; la violència de gènere i les estratègies de prevenció, i la comunicació efectiva. Així mateix, el programa promou entre els adolescents i joves el web Sexe Joves, que té com a objectiu promoure una sexualitat saludable i segura, prevenir embarassos no desitjats, infeccions de transmissió sexual i VIH, i abusos, assetjaments i agressions sexuals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article