Barcelona precinta l’escola bressol de Vall d’Hebron després d’anys de requerir els permisos als gestors

Hi ha una cinquantena d’infants afectats i les famílies denuncien no tenir-ne coneixement de la decisió del consistori


L'Ajuntament de Barcelona ha precintat l'escola bressol que funcionava al complex Vall d'Hebron després que des del 2017 hagi reclamat als responsables els permisos pertinents sense èxit, segons fonts del consistori.

Aquell any, el Consorci d’Educació de la capital catalana va posar en coneixement del Districte d’Horta Guinardó que havia detectat l’activitat, un servei privat contractat per atendre les necessitats del personal de l’equipament sanitari i gestionat per una associació. El Districte va comprovar que l’escola no tenia llicència d’activitat i la va requerir als gestors, sense que en aquests cinc anys la situació s’hagi regularitzat. Per això, el juliol els va anunciar que al setembre precintarien l’activitat.

Malgrat que el consistori afirma que els responsables de l’escola bressol estaven avisats del precinte des de principi d’estiu, algunes famílies han denunciat a les xarxes socials que el tancament s’ha produït sense avís previ. Aquests pares afirmen que hi ha una cinquantena d’infants d’entre 0 i 3 anys afectats, que ara com ara no tenen plaça en cap altra llar d’infants.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament indiquen que l’Institut d’Educació de Barcelona col·laborarà, “si és necessari”, amb les famílies afectades pel tancament, compartint-hi la informació referent a les places vacants a la ciutat. També es presta a col·laborar “en tot el que calgui” amb la inspecció educativa “perquè disposi de tota la informació”.

De la seva banda, fonts de l’hospital han indicat que la gestió de la llar d’infants és de l’associació creada per les famílies des del 2013, i que la decisió administrativa de llicència “i, per tant, de tancar-la” és de l’Ajuntament. Vall d’Hebron “lamenta que la decisió pugui perjudicar les famílies”.

El Sindicat SATSE demana a l’ICS que la faci pública

SATSE ha criticat aquest dimecres el tancament de l’escola bressol i ha demanat a l’ICS que intervingui i la faci pública. Segons el sindicat, les famílies van ser notificades dimarts a mig matí, tot i que l’Ajuntament diu que va comunicar als gestors el passat mes de juliol que el precinte es produiria aquest setembre perquè ja fa cinc anys que els requereixen els permisos corresponents.

SATSE acusa tant la gerència de l’hospital, com l’ICS i l’Ajuntament de “manca de voluntat”. “Ara seria el moment de reprendre les regnes i que l’escola torni a ser pública”, ha opinat.

Aquesta escola bressol funcionava sota titularitat pública des de feia dècades, però amb les retallades del 2012 es va voler tancar. Una associació de pares se’n va fer càrrec. “És hora que l’ICS es responsabilitzi del seu deure de facilitar la conciliació laboral i professional, tornant a la titularitat pública un servei cabdal per a les infermeres que treballem a l’hospital”, ha defensat la delegada de SATSE, Marta Rúbies.

Ara mateix, reobrir el servei és una qüestió de “màxima urgència”, continua el sindicat, ja que amb el curs començat serà molt difícil trobar places en altres centres. També considera una “vergonya” que no s’hagi posat en coneixement de les famílies abans. “Ha estat un desgavell, amb infermeres canviant-se els torns o les guàrdies a l’últim moment per poder anar a recollir el fill”, ha explicat Rúbies. Vall d’Hebron era l’únic hospital que oferia aquest servei.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article