El Sindicat de Llogateres exigeix al Govern que reguli els lloguers per decret com ha fet Escòcia

El govern escocès ha anunciat una legislació d’emergència per congelar els lloguers i vetar els desnonaments fins al març


Les famílies llogateres estan dedicant el 42% dels seus ingressos al pagament del lloguer, una xifra molt per sobre de les recomanacions de la Unió Europea i les Nacions Unides. La portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, ha remarcat que cal donar una resposta urgent a aquesta situació que ofega, cada vegada més, a milions de famílies inquilines. Per aquest motiu, Arcazo considera que una mesura “urgent i valenta” com la que ha adoptat Escòcia, és necessària també a l’Estat espanyol.

La inflació per sobre del 10% i la pujada de preus, se sumen a un augment ja insostenible del preu del lloguer. Durant l'última dècada, els preus del lloguer ja s'havien duplicat a ciutats com Barcelona o Madrid, amb pujades de més del 20% al juliol. Tot i que la limitació del 2% en l'actualització anual dels lloguers ha frenat els augments provocats per la inflació, continua deixant desprotegides a les llogateres a qui se'ls finalitza el contracte.

“Si de veritat el Govern vol protegir la classe mitjana treballadora i posar límit als beneficis de la banca i de les grans corporacions, com va afirmar aquest dimarts Pedro Sánchez en la seva compareixença al Senat, ha de demostrar-ho amb fets concrets. I hi ha una mesura que en aquest sentit és indiscutible: la regulació del preu del lloguer”, explica Arcarazo en un comunicat del sindicat.

La necessitat d'aquesta mesura d'urgència arriba mentre es comença a debatre al Congrés dels Diputats la futura Llei Estatal pel Dret a l'Habitatge que, entre altres mesures, inclou una regulació del preu del lloguer. Tanmateix, l'actual proposta de regulació de rendes ha estat valorada com a ineficaç i insuficient pels sindicats i plataformes d'habitatge.

La regulació del preu dels lloguers és una mesura exigida per més de 9.000 organitzacions a nivell estatal per a frenar l'escalada dels preus del lloguer i garantir l'accés a l'habitatge a tota la població. El Govern la va incorporar en el seu acord de Govern durant la investidura, i va reiterar el seu compromís davant dels partits de la investidura l'any 2020 per poder aprovar els pressupostos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article