Protesta per denunciar l’“estigma” de les polítiques contra la verola del mico i demanar més vacunes

Mig centenar de persones es concentren a la seu de Sanitat a Barcelona per assenyalar la “manca” de recursos per frenar la malaltia


Una cinquantena de persones s’han concentrat aquest dimecres davant la seu del Ministeri de Sanitat a Barcelona per mostrar el rebuig a les polítiques davant la verola del mico. La plataforma ciutadana Acció Marica, convocant de la mobilització, ha escollit el lema “Més vacunes, menys estigma” per demanar que s’ampliïn els criteris per accedir a la vacunació i que les polítiques sanitàries i la comunicació no assenyalin els homes que tenen sexe amb homes.

Els concentrats han enganxat adhesius vermells a la façana de l’edifici per imitar les erupcions que causa la malaltia i d’aquesta manera assenyalar la “manca” d’estudis, tractaments, vacunes i inversió en salut pública, ha denunciat un dels portaveus de la plataforma.

L’estat espanyol ha registrat més de 6.700 contagis de verola del mico -1.995 a Catalunya, segons les últimes dades, corresponents a divendres passat- i és el país europeu amb més casos, el segon del món per darrere dels Estats Units.  

La plataforma adverteix que la malaltia s’està propagant en un context d’informació “escassa” i considera que alguns mitjans de comunicació i autoritats hi responen “generant alarma social” cap a col·lectius concrets, com és el cas dels homes gais i bisexuals.

“Ens recorda dolorosament el que va passar amb la sida i ho considerem un acte d’irresponsabilitat”, alerten des d’aquesta plataforma, que s’ha constituït en diversos espais de l’activisme i les entitats LGTBI per exigir millores en les polítiques per frenar la verola del mico.

Des de la plataforma indiquen que els homes que tenen sexe amb homes són actualment “el grup amb més afectats per verola del mico”, però insisteixen que es tracta d’un problema de salut pública que pot “afectar qualsevol persona”, ja que el virus “no discrimina”.

“Ens hem sentit assenyalats perquè ens estaven assenyalant”, lamenta Jorge Moreno, membre de la plataforma Acció Marica. “Des del moment en què càrrecs polítics van assenyalar directament els homes que tenen sexe amb homes com el públic diana de la petició de retallar les parelles sexuals”, ha dit en declaracions a l’ACN just abans de començar la protesta. 

El portaveu de la plataforma ha demanat que els criteris per accedir a la vacunació siguin “molt més amplis” i “clars”. “No ens està arribant quin és el criteri segons el qual ens podem o no vacunar i on ho podem fer”, ha denunciat.

Acció Marica també apunta que es denota una manca “d’acció contundent” per part de les autoritats amb competència en polítiques de salut pública, tant estatals com internacionals. “Les institucions han de bastir múltiples estratègies per aturar la transmissió i tractar la malaltia. Actualment hi ha necessitat de vacunes i medicacions”, denuncien en un manifest.

La plataforma sosté que aquesta escassetat “no és fortuïta” i apunten a la “indústria farmacèutica amb la complicitat dels governs”. Per això reclamen una farmacèutica pública que permeti “garantir la producció necessària més enllà de la rendibilitat”. 

“L’existència de farmacèutiques públiques garantiria la sobirania en salut dels països i permetria superar les epidèmies de forma independent dels interessos de mercat”, afegeixen en el manifest. Els convocants també aposten per una sanitat 100% pública. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article