Barcelona crea una targeta per oferir nous serveis gratuïts a les persones cuidadores

La iniciativa inclou recursos com canals d’informació personalitzats o suport psicològic i emocional telefònic


L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dijous una iniciativa per oferir serveis gratuïts a les persones que cuiden algú a la ciutat. Es tracta de la Targeta Cuidadora i es concreta en recursos com canals d'informació personalitzats, suport emocional i psicològic telefònic o un horari tranquil als mercats els matins dels dimecres per fer la compra, entre altres. 

De manera general, la Targeta Cuidadora servirà per accedir a recursos personalitzats adreçats a persones cuidadores, posant en valor la seva tasca imprescindible i sovint poc valorada, tot acompanyant-les i facilitant la seva activitat cuidadora, així com contribuint al seu benestar. “Aquesta iniciativa municipal pionera vol combatre la invisibilitat  social de les tasques de cura, les dificultats que les persones cuidadores afronten en la seva vida quotidiana i la manca d’informació, formació i suport que pateixen, així com reduir el risc d’aïllament de les persones que cuiden”, explica el consistori en un comunicat. 

La nova Targeta Cuidadora començarà a estar operativa abans que acabi el mes de setembre, serà gratuïta i es podrà sol·licitar mitjançant un formulari que estarà properament disponible a la plataforma web o bé presencialment tant a l’Espai Barcelona Cuida (Viladomat 127) com a qualsevol de les oficines de Vila Veïna que ja existeixen a la ciutat. Igualment s’ha habilitat un telèfon del mateix Espai Barcelona Cuida per resoldre els dubtes que es puguin plantejar en la sol·licitud i obtenció d’aquesta targeta.

Serveis gratuïts en diversos àmbits

Entre les mesures i serveis gratuïts concrets, la nova Targeta Cuidadora inclou un canal d’informació de cures, assessorament especial per a persones cuidadores, xarxa de punts de trobada, suport emocional telefònic, acompanyament jurídic per a la contractació de persones cuidadores, així com també el programa Pren-te un descans, adreçat a persones cuidadores sobrecarregades perquè disposin de moments de respir, d’oci i de descans mitjançant l’accés a serveis oferts per entitats especialitzades.

En l’àmbit sanitari, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona participarà facilitant l’activació de serveis que puguin suposar una millora en el suport i en l’experiència de les persones cuidadores a les seves instal·lacions. La intenció és estendre aquesta experiència de manera progressiva a la resta d’hospitals de la ciutat.

Per la seva banda, les farmàcies que formin part d’aquesta iniciativa municipal oferiran un sistema personificat de dosificació per tal de revisar la seva farmaciola i acompanyar-les en aquest procés, incloent xerrades beneficioses com ara el bon ús dels medicaments i el dolor i l’insomni, per exemple, amb la voluntat igualment que s’estengui progressivament a la resta de farmàcies comunitàries associades a les zones Vila Veïna.

Les biblioteques i els Mercats es sumen a la iniciativa oferint informació d’interès i servei de préstec gratuït. A més a més, els 39 mercats municipals habilitaran unes hores tranquil·les durant els matins dels dimecres perquè les persones cuidadores puguin fer la compra de manera més tranquil·la i fins i tot acompanyades de les persones que cuiden. Durant aquestes hores, per exemple, es desconnectarà el fil musical, s’aturarà l’ús de la megafonia als establiments, s’apagaran les pantalles digitals i es reduirà la intensitat lumínica i l’ús de màquines que provoquen sorolls, entre d’altres.

En l’àmbit esportiu es desenvoluparà una línia d’activitat específica ‘Cuidat als Parcs’ amb pràctiques esportives a l’aire lliure per millorar el benestar de les persones cuidadores. En segon terme, en dues zones de la ciutat properes a les unitats territorials de Vila Veïna s’oferiran avantatges en l’accés als equipaments esportius municipals per a persones cuidadores.

Pel que fa a la mobilitat s’oferirà a les persones en situació de sobrecàrrega la possibilitat de fer una aturada transitòria d’aproximadament 10 minuts per acompanyar a les persones que cuiden, pujar-les i assistir-les als seus domicilis o bé als serveis especialitzats com poden ser els centres sanitaris o de dia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Ana María Díquez Silva Palafrugell
1.

Felicitaciones por esa iniciativa. Ojalá sea copiada por el Ayuntamiento de Palafrugell

  • 0
  • 0

Comenta aquest article