La importància de no beure alcohol durant l’embaràs per evitar el Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal

La taxa a Europa d’aquest trastorn és de 19,8 per cada 1.000 habitants


Aquest divendres és el Dia Mundial dels Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF), i amb aquest motiu, des del Departament de Salut han volgut subratllat la importància de no beure alcohol durant l'embaràs per evitar aquest trastorn.

En aquest sentit, Salut ha anunciat que Catalunya lidera un procés participatiu europeu per prevenir-los. L'Agència de Salut Pública presentarà les recomanacions per a la prevenció a la Conferència biennal EUFASD que tindrà lloc a Noruega la setmana que ve. Segons el Govern, s'estima que el 45% de les dones ha consumit alcohol en algun moment durant l'embaràs, i que la prevalença dels TEAF entre infants i joves a Europa és de 19,8 per cada 1.000 habitants.

A Catalunya s'estima que el 50% dels infants de sis o més anys adoptats a països de l'Europa de l'Est, entre el 1998 i el 2015, presenten un TEAF (segons l'estudi publicat l'any 2019 per la Subdirecció General d'Addiccions i l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció).

Els TEAF són un conjunt d'alteracions físiques i/o cognitives, així com problemes de conducta i d'aprenentatge, que presenta la persona com a conseqüència d'haver estat exposada a l'alcohol durant l'embaràs.

Pel que fa al procés participatiu, estableix 23 recomanacions en les àrees de polítiques, estratègies de comunicació, identificació precoç, tractament i serveis socials. Són el resultat d'un procés de revisió exhaustiva de l'evidència i del consens d'experts internacionals, i s'han tingut en compte els resultats de la cerca de bones pràctiques i experiències en l'àmbit europeu.

D'entre les recomanacions destaquen la formació especialitzada als diferents equips i circuits del territori; les experiències pilot per a la millora de l'atenció a les dones embarassades amb consums d'alcohol i drogues, i les accions de sensibilització sobre el risc de consumir alcohol durant l'embaràs, adreçades tant a la població general com a les persones que s'estan plantejant tenir fills.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article