Alerta pel retrocés en matemàtiques i anglès en les proves de competències bàsiques

La Fundació Bofill creu que la pèrdua d’aprenentatges derivada de la covid es pot cronificar si no s’activen mesures urgents


La Fundació Bofill alerta que les proves de competències bàsiques de 4t d’ESO mostren un retrocés en els resultats dels alumnes catalans, especialment en matemàtiques i anglès.

La puntuació en aquestes ha caigut en 9,1 punts en matemàtiques, 6,3 en llengua anglesa i 2,7 en llengua castellana. En aquest sentit, l’entitat creu que la pèrdua d’aprenentatges derivada de la covid es pot cronificar si no s’activen mesures urgents.

Per això insta el Departament d’Educació a impulsar mesures d’identificació, orientació i suport a l’alumnat per revertir la caiguda de resultats, reduir els elevats percentatges d’alumnes amb puntuacions baixes i prioritzar el redreçament dels nivells d’aprenentatges dels alumnes més febles.

Tot i la baixada de resultats, l’entitat celebra que Catalunya no es trobi entre els països que, de mitjana, han patit més pèrdua educativa durant la pandèmia. Un fet que atribueix a l’aposta ferma per retornar a la presencialitat el curs 2021-2022, l’increment del personal docent i a l’esforç dels docents per recuperar el temps perdut.

Malgrat les bones xifres, la fundació també insisteix en que els alumnes socioeconòmicament desavantatjats i els que ja partien d’un rendiment acadèmic inferior són els que han tingut una davallada més important i qui més suport necessiten per recuperar els aprenentatges.

Pel que fa als resultats de les competències bàsiques, remarca que les caigudes més “destacades” s’han pogut observar en els resultats de matemàtiques i llengua anglesa, amb un major percentatge d’alumnes concentrat en el tram més baix de rendiment. En llengua catalana no s’observen pèrdues en aquests dos anys, en comparació amb l’any 2020.

Finalment, pel que fa a la diferència entre centres complexos i no complexos, La Bofill sosté que “es cronifica” però d’altra banda assenyala que “gràcies a l’esforç extraordinari dels professionals”, aquesta desigualtat no s’ha incrementat a causa de la pandèmia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article