Dos assajos liderats des de Vall d’Hebron avancen en l’ús de la immunoteràpia en càncer ginecològic

El congrés de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica la situa com una “alternativa” a la quimioteràpia en certs casos


Dos assajos liderats des de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona han presentat avenços en l’ús de la immunoteràpia en càncer ginecològic. Ho han fet al congrés anual de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), que s’ha celebrat a París fins el 13 de setembre.

En aquesta cita s'han presentat noves dades que demostren com la immunoteràpia pot suposar “una veritable alternativa” a la quimioteràpia en alguns tipus de càncer. Els dos treballs han estat capitanejats per la doctora Ana Oaknin, cap del Grup de Neoplàsies Ginecològiques i del Programa de Tumors Ginecològics, que n’ha presentat els resultats.

Per un costat, l’estudi de fase III ‘Empower-Cervical 1’ ha demostrat que el cemiplimab, un inhibidor del punt de control, té una eficàcia superior a l'ús de la quimioteràpia. A més, el fàrmac redueix fins a un 35% el risc de mort en pacients amb càncer de cèrvix metastàtic que havien progressat després d'una primera línia de tractament amb quimioteràpia.

A l'assaig hi han participat 608 pacients estratificades segons la seva histologia en carcinomes de cèl·lules escamoses o adenocarcinoma. D'aquesta manera es va poder veure que el cemiplimab millorava de manera general la supervivència general reduint el risc de mort. En les pacients amb carcinomes de cèl·lules escamoses aquesta reducció era d'un 31% mentre que en les pacients amb adenocarcinomes s'aconseguia el 45% de reducció.

D'altra banda, l'estudi ‘Checkmate 358’ és el primer en què es fa servir la immunoteràpia sense quimioteràpia com a primera línia de tractament en pacients amb càncer de cèrvix recurrent o metastàtic amb uns resultats prometedors. En total hi van participar 176 pacients.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article