Un miler de persones i entitats, en contra de l’expulsió del president d’una entitat musulmana de Reus

Titllen de “racisme institucional” el cas de Mohamed Said Badaoui, que porta 30 anys vivint a Catalunya


Més d’un miler de persones i entitats han firmat un comunicat en suport del president de l'Associació per la Defensa dels Drets de la Comunitat Musulmana (Adedcom) de Reus, Mohamed Said Badaoui, demanant que es retiri l’ordre d’expulsió que el Ministeri de l’Interior ha emès contra aquest home que porta 30 anys vivint a Catalunya.

Les entitats denuncien que la notificació administrativa d'expulsió que va rebre, s’emmarca dins d’un cas “de racisme institucional”. Said Badaoui sosté que ha presentat al·legacions i lamenta no haver rebut cap resposta per part del ministeri: “Ningú m’ha dit res, en aquests moments es pot signar la meva expulsió i fer-se efectiva”.

Així mateix, representants polítics del Congrés dels Diputats han fet arribar una carta dirigida al ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per demanar que  es freni aquesta expulsió.

El cas de Said Badaoui es remunta al mes de juny passat, quan va veure que la policia li havia denegat la petició de la nacionalitat al·legant que era “una persona radicalitzada”. Dos mesos després, el 5 d’agost, va rebre una notificació conforme s’iniciava un procediment administratiu d’expulsió “per persones migrants que suposen un perill per la seguretat nacional”. Tot plegat es justificava a través d’opinions “sobre l’activisme, les opinions i les intencions” de Said Badaoui com a president de l’Adedcom.

Després de presentar al·legacions en dues ocasions, en la darrera, sosté que ja no li han respost i, per això, no descarta que es pugui dur a terme l’expulsió en el moment en que se signi l’ordre. “Fa dues setmanes que no estic per casa, no confio que l’administració faci justícia, va en contra meu”, ha apuntat.

De fet, el president de l’associació ha admès que des de divendres passat es troba amb molta “ansietat i angoixa”, ja que veu com el poden fer fora “en qualsevol moment”. També recorda que és un ciutadà arrelat, que porta “30 anys vivint a Catalunya”, on està casat amb fills, i on té una feina fixa. “El meu cas és un exemple del que patim les persones racialitzades, s’ha de parlar del tema i que arribi a tothom”, ha afegit.

Ampli suport social i polític

En Mohamed ha parlat del seu cas aquest dilluns a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Barcelona, on ha estat acompanyat de diversos membres d’una plataforma creada per donar-li suport. També de la diputada d’ERC al Congrés, Maria Dantas, que a més de la carta enviada a Marlaska ha anunciat que portarien a terme altres actuacions com registrar iniciatives parlamentàries o demanar la compareixença del director general de la policia.

“No és una defensa personal, els drets fonamentals de les persones assenyalades i estigmatitzades van més enllà d’una sola persona”, ha recordat. Això sí, segons Dantas es tracta d’un cas que pot arribar a ser “paradigmàtic”, ja que compta amb un ampli suport de diferents grups i entitats, i perquè aquesta vegada la peça policial “s’ha fet pública”.

Pel que fa als membres de la plataforma, han recordat que s’ha de donar “visibilitat” als casos de racisme institucional i denunciar certes pràctiques. “Aquesta maquinària acaba criminalitzant a totes les persones musulmanes, ja siguin de l’estat espanyol o de Catalunya. Obre la porta un Estat cada vegada més autoritari i es deixa via lliure al discurs feixista, que precisament vol retallar els drets de totes les persones”, han reblat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article