Tècnica pionera per a la reconstrucció del mugró en pacients de càncer de mama a Bellvitge

Pretén ajudar les dones que han passat per un procés oncològic a recuperar l’autoestima i la qualitat de vida perduda


L'equip de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha practicat per primera vegada a Catalunya una reconstrucció amb una pròtesi de mugró feta a mida en una pacient a qui se li havia realitzat una mastectomia per càncer de mama.

En els darrers anys, les tècniques de reconstrucció s’han centrat en la mama i la reconstrucció clàssica de mugró es feia amb teixit propi de la pacient. Tot i això, en un percentatge molt alt de pacients, a conseqüència de la pressió dels sostenidors, s’acaba aixafant i resultava un mugró sense projecció. Amb aquesta nova tècnica s’afavoreix que les pacients que han superat un càncer puguin deixar enrere tant les seqüeles físiques com emocionals, ajudant a recuperar la seva autoestima i la seva qualitat de vida.

La tècnica és mínimament invasiva i es realitza en una intervenció ambulatòria i amb anestèsia local d’uns quinze minuts. Consisteix en implantar una innovadora pròtesi de polietilè no porós, que es personalitza per a cada pacient. Aquest dispositiu permanent es col·loca per sota de la pell a mode de botó de mugró. Entre tres i sis mesos després, es realitza la micropigmentació per donar-li color, aconseguint que quedi natural. La pròtesi que s’utilitza ha estat creada per la cirurgiana gallega especialista en patologia mamària, Cristina Varela.

Segons l’equip mèdic, més enllà de la prioritat de tractament i control de la malaltia, el procés de restaurar el pit és clau per al benestar emocional de moltes pacients de càncer de mama. “No es limita a una millora estètica, sinó que l’absència del mugró els recorda la malaltia. Comptar amb aquest implant els permet tancar el cicle del procés de càncer de mama i continuar amb la seva vida”, explica la cap de Cirurgia Plàstica i Reparadora de Bellvitge, Anna López. 

Precisament, el nou dispositiu que s’està testejant a l’Hospital de Bellvitge millora de forma estadísticament significativa l’autoestima, la imatge corporal i la satisfacció en l’àmbit psicosocial i sexual, a més de la seva satisfacció amb les mames i el tòrax de les pacients a les que completen la reconstrucció de la mama. 

López admet que hi ha candidates a les que l’implant els hi quedarà millor. És el cas de pacients a les que se’ls hi hagi practicat una mastectomia amb la pell conservada i amb implant mamari per darrera. No obstant això, “cal valorar cada cas individualment”, ha puntualitzat la cirurgiana plàstica de l’Hospital de Bellvitge. 

Després d’aquesta primera experiència, actualment s’estudia que la intervenció formi part de la cartera de serveis de l’hospital públic en els propers mesos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article