La CGT denuncia a la Fiscalia suposades irregularitats comptables i de contractació als serveis socials de Barcelona

El sindicat diu que es van contractar a dit alts càrrecs amb sobresous per sobre del conveni


La CGT ha denunciat davant de la Fiscalia les suposades irregularitats comptables, de contractació de personal directiu i d’adjudicació de serveis del Consorci de Serveis Socials de Barcelona.

El sindicat creu que els tres primers gerents de l’organisme podrien haver comès delictes de tràfic d’influències, prevaricació i malversació de fons públics, en pagar sobresous irregulars a comandaments i contractar-los a dit sense cap procediment administratiu. La denúncia apunta sobretot contra el primer gerent, Ramon Lamiel, actual director del Servei Català de Trànsit, el segon gerent, Josep Pera, i dues exdirectores de la DGAIA.

L’octubre passat el sindicat ja va denunciar públicament suposades greus irregularitats al Consorci de Serveis Socials de Barcelona (Cssbcn) com sobresous per centenars de milers d’euros, contractacions a dit de personal, contractacions de serveis socials públics de forma fraudulenta i també a dit a empreses i fundacions amb gerents investigats per corrupció i del mateix partit que els gerents del Consorci, a més de grans desajustos en pagaments i facturació per valor de diferents milions d’euros que diferents auditories posaven al descobert.

Algunes irregularitats comptables ja no serien punibles i haurien prescrit, segons el Tribunal de Comptes, i d’altres ja s’han anat esmenant, segons la Sindicatura de Comptes. Però la CGT considera que hi ha encara dos fets demostrats “molt greus”: la contractació a dit de diferents caps de servei amb fixesa laboral des del primer dia sense cap oposició ni concurs públic, i els complements salarials abonats per sobre del conveni a la majoria d’aquests comandaments.

Tal i com ja va respondre l’Oficina Antifrau pel que fa als complements per sobre conveni abonats principalment als caps de comandament, “cal analitzar possibles responsabilitats mitjançant informe jurídic”, a més de “sol·licitar a la presidenta del Consorci”, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, informació sobre les actuacions endegades respecte l’eventual responsabilitat comptable en l’abonament de complements a personal laboral no previstos en els convenis aplicables al Consorci.

Aquests plusos fraudulents van ser, només pels tres anys fiscalitzats amb auditoria, de 352.379,97 euros per l’any 2015, de 328.726,40 euros per l’any 2017 i de 256.000 euros l’any per 2019. No obstant, les auditories afirmaven que aquests sobresous s’haurien pagat des de l’inici del Consorci el 2007, o sigui que s’haurien donat durant més de 10 anys, i la CGT calcula en més de 3 milions d’euros els pagaments en sobresous irregulars.

D’altra banda, l’auditoria del 2017 també afirmava que pel que fa al procediment de selecció de personal “no hi ha evidència que es doni compliment als principis d’igualtat, mèrit, capacitat i concurrència que estableix la normativa bàsica”. En aquest sentit, la CGT denuncia que després de sol·licitar la documentació administrativa per la qual es van acordar els concursos de promoció de la majoria de caps de Comandament, el consorci va respondre que “no disposa de les valoracions concretes d’aquesta selecció”.

“És molt greu que una entitat pública com el Consorci no tingui cap procediment de caràcter administratiu de com es van fer aquestes contractacions que, a més, contemplen sobresous per sobre conveni; per això denunciem que la majoria d’aquests caps de comandament, des del nostre punt de vista, es troben contractats de forma irregular i a dit, i com entre aquests hi ha diferents excàrrecs públics i destacats membres d’ERC que, a més de cobrar sobresous per sobre conveni tots aquests anys, estan en una relació contractual de fixesa laboral des del primer dia del seu contracte sense fer cap concurs”, diu el sindicat. Per contra, “la majoria de treballadores ens trobem en una situació de precària temporalitat i interinatge en frau de llei, amb alguns treballadors amb fins a 25 o 30 anys d’antiguitat, sense ser fixes, i podent perdre la feina en qualsevol moment”, critica la CGT.

Robert Morral, delegat de la CGT al Consorci, ha qualificat de “nepotisme, corrupció i endollisme” les accions d’alguns alts càrrecs i, a banda de Lamiel i Pera, també ha apuntat contra Joan Uribe, gerent del 2017 al 2021, i les exresponsables d’infància i adolescència Imma Pérez i Georgina Oliva.

Per tot això, després de les “falsedats dites i les pilotes fora” que van donar a les seves compareixences al Parlament de Catalunya els diferents gerents del Consorci, principalment els dos responsables d’aquests fets, Ramon Lamiel i Josep Pera, considerem una obligació ètica i moral per part del nostre sindicat denunciar aquests fets a la fiscalia”, conclou el sindicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article