La meitat dels centres educatius de Sabadell no disposen d’elements d’higiene menstrual suficients

“La menstruació continua sent tabú”, conclou la síndica de greuges muncipal després d’analitzar la situació dels lavabos de 33 escoles i instituts de la ciutat


La meitat de les escoles i instituts de Sabadell no compten amb suficients elements d'higiene menstrual als seus lavabos. Aquesta és la conclusió d'una investigació que ha fet la síndica de greuges de la ciutat a 33 centres educatius del municipi, on s'ha pogut comprovar que en molts casos no es disposa de sabó de mans, papereres o falta la tapa dels vàters als lavabos per a l'alumnat. Segons la síndica Eva Abellan això demostra que “la menstruació continua sent un tema tabú per a moltes persones, tant alumnat com famílies”.

L’informe elaborat per la síndica de greuges de Sabadell recull que el 50% del total de l’alumnat afirma que, “en els lavabos del seu centre educatius falta o bé tapa del vàter, o bé sabó o bé paperera”; mentre que un 34% dels i les estudiants afirma que “els lavabos del seu centre educatiu no disposen de cap d’aquests tres elements”. A més, cal destacar que un 86,5% de l’alumnat afirma que en alguna ocasió s’han trobat els lavabos “tan bruts” que no els han pogut fer servir.

Aquesta situació ha comportat que la meitat de les persones menstruants hagi faltat algun dia a l’escola pel fet de tenir la regla. Un fet que, segons la síndica de greuges municipal, suposa un risc per al seu dret a l’educació, ja que “un 65% d’aquestes persones han vist que aquesta falta d’assistència les ha perjudicat per seguir correctament les classes”.

En aquest sentit, una de les principals conclusions de l’enquesta, on han participat un total de 1.133 persones de la comunitat educativa —alumnat, famílies i equip docent—, és que la majoria de persones que s’identifiquen com a dones se senten “incòmodes” o “molt incòmodes” quan tenen la regla al seu centre educatiu, perquè “no poden higienitzar-se correctament”.

Oferir productes d’higiene menstrual i tenir lavabos òptims

La síndica de greuges de Sabadell, Eva Abellan, ha subratllat que la higiene menstrual en les joves i adolescents en edat escolar és “un tema cabdal que afecta el dret a la salut, el dret a l’educació i que contribueix en gran manera a la creació de la pròpia identitat i a l’empoderament de les persones”.

Per aquests motius, Abellan ha proposat a l’Ajuntament de Sabadell “establir i oferir un paquet semblant al de garantia alimentària, però per a productes d’higiene menstrual a les persones que ho necessitin”, per tal de millorar la situació. A més, ha assenyalat que “els lavabos òptims als centres educatius serien aquells que disposessin, dins del cubicle individual, de vàter, pica per rentar les mans, paper higiènic, sabó, paperera i tot allò necessari per a l’ús dels productes menstruals reutilitzables”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article