‘Art & Medicine’ o com acostar l’art als pacients

L’Hospital Clínic i el MACBA impulsen accions vinculades a l’art per millorar el benestar dels pacients


Com es pot millorar el benestar emocional i físic dels pacients? ‘Art& Medicine’ és un projecte que vol donar resposta a aquesta pregunta, ja que l’art ha demostrat els seus efectes beneficiosos per a la salut. Per aquest motiu, l’Hospital Clínic i el MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona) han signat un acord que ha de permetre articular diverses accions vinculades amb l’art i adreçades als pacients.

El conveni, que tindrà una durada de quatre anys, té com a objectiu principal poder articular diverses activitats que permetran acostar l’activitat del museu als pacients perquè esdevingui un espai terapèutic i d’acompanyament en tot el procés de la malaltia.

Segons el director de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Campistol, “és un orgull que el Clínic i el MACBA puguin començar a treballar plegats amb l’objectiu de millorar la vida dels pacients que atenem. L’art és una eina més que podem utilitzar per millorar alguns aspectes de la vida dels nostres pacients”.

Per la seva banda, Eduard Vicente, gerent del MACBA, afirma que el museu està “molt il·lusionat” de poder aportar la seva activitat artística i cultural per millorar el benestar de les persones i la seva salut. “Tenim moltes ganes de posar en marxa els nostres equips tècnics amb els de l’Hospital Clínic per desenvolupar aquest conveni que, per a nosaltres, es altament innovador”, ha comentat Vicente.

El juliol passat ja es va fer una primera visita guiada pilot al MACBA amb pacients atesos a la Unitat d’Alzheimer i altres trastorns cognitius de l’hospital, amb un resultat molt satisfactori. Segons el doctor Albert Lladó, aquestes activitats són una gran oportunitat per als pacients: “són una font d’estímuls i milloren el seu estat d’ànim”.

Una iniciativa avalada per l’OMS

La declaració d’intencions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sosté que l’art pot ajudar “a navegar per la travessia emocional que suposa lluitar contra una malaltia o lesió, a processar emocions difícils en moments d’emergència i trauma, i fins i tot a recuperar-nos més ràpidament d’una lesió o una malaltia”.

L’art és una eina de salut, una medicina més amb efectes positius en el desenvolupament infantil, en la promoció de comportaments que afavoreixin la salut, la reducció de l’estrès, el fre a la progressió d’algunes malalties o l’estimulació cognitiva en malalties neurodegeneratives, com ara la demència.

Segons els experts, el consum d’activitats artístiques influeix, també, en la reserva cognitiva en la vellesa, que és la resiliència del cervell. Anar a museus, galeries, teatres, concerts o a l’òpera de tant en tant s’ha associat amb una taxa més lenta de deteriorament cognitiu i un risc menor de desenvolupar demència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article