Bioeconomia a l’aula: l’aposta pel reaprofitament dels recursos naturals arriba a les escoles de Lleida

La I Setmana de la Transformació Econòmica arrenca amb una trentena d’activitats a la demarcació


Alumnes fins a 6è de Primària de diferents escoles de la demarcació de Lleida rebran durant les properes dos setmanes tallers sobre bioconomia. L'objectiu és que aprenguin conceptes relacionats amb el reaprofitament dels recursos del territori, que en el cas de les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran, són molt abundants, com per exemple els excedents forestals.

Els tallers formen part de la trentena d’activitats incloses al programa de la I Setmana de la Transformació Econòmica que també es desenvoluparan en jornades a empreses i a diferents àmbits socials. Tot plegat, de forma prèvia al Congrés BIT, que es farà la setmana que ve i que convertirà Lleida en la capital de la bioeconomia durant uns dies.

El diputat de Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, ha explicat que l’objectiu de la Setmana és fer una activitat per comarca durant dues setmanes. En el cas dels tallers a les escoles, ha destacat que molts nens ja “porten a l’ADN” nocions sobre el reciclatge i el reaprofitament de recursos naturals del territori. Amb les sessions se’ls vol explicar l’existència d’un segon sector que aprofita tots aquests excedents, la bioeconomia.

El tècnic del projecte, Joan Torrent, ha afegit que els tallers van a càrrec d’educadors ambientals que a partir d’un audiovisual expliquen els principals conceptes de la bioeconomia i quines opcions hi ha per millorar-la. Una d’aquestes educadores, la Mireia Betriu, ha estat l’encarregada de fer el taller a l’escola de Sant Martí de Riucorb (Urgell), i ha explicat que els alumnes més grans “dominen el tema” però quan s’aborden conceptes més concrets i els han d’explicar, sorgeixen més dubtes a l’hora de trobar la manera com fer-ho.

La segona part del taller consisteix en l’elaboració d’un vídeo on els alumnes han d’explicar el concepte de bioeconomia d’alguna manera singular. Els vídeos entraran en un concurs de tots els centres que participen i d’aquesta manera hi ha un incentiu entre els infants per treballar la iniciativa.

Al llarg de tota la setmana participaran en el projecte un total d’11 escoles però com que hi ha hagut molta demanda, durant l’octubre es continuaran fent sessions. D’altra banda, també es faran sis sessions participatives on es donaran a conèixer experiències d’èxit en bioeconomia de totes les comarques de Lleida. A més, sis empreses i entitats locals faran jornades portes obertes dissabte 24 de setembre.

La Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran és un projecte promogut per la Diputació de Lleida que compta amb suport d’altres institucions locals. Vol ser una eina per generar un nou model econòmic basat en l’economia verda, circular i digitalitzada. Es tracta d’un projecte estratègic a 8 anys vista, que compta amb un pressupost inicial en la seva primera fase (2020-2022) de 17,7 milions d’euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article