Calonge engega un projecte d’habitatge cooperatiu per a joves de menys de 35 anys

Es tracta d’una iniciativa pionera a l’Estat amb la qual s’ha recuperat un edifici en desús amb 14 pisos


Oferir una alternativa digna i assequible perquè el jovent de Sant Antoni de Calonge pugui emancipar-se. Aquesta és la finalitat que persegueix la cooperativa d’habitatge Sostre Cívic amb la recuperació d’un edifici en desús en aquest municipi del Baix Empordà. Es tracta del primer habitatge de l’Estat sota el model de cessió d’ús dirigit específicament per a persones menors de 35 anys.

L’habitatge és un edifici de nova construcció, prèviament propietat d’una entitat financera, que s’ha rehabilitat per posar-lo a disposició a preu de cost per a joves menors de 35 anys del municipi. L’edifici consta de 14 habitatges i espais comunitaris, i s’ha rehabilitat en clau energètica per afavorir l’autoconsum i aprofitar tota l’energia produïda.

“Aquest és un projecte que neix de la il·lusió i de la convicció que les administracions hem de contribuir de forma clara a donar oportunitats als joves dels nostres municipis. Ara amb la inauguració d’aquests pisos posem a l’abast dels joves una oportunitat d’habitatge a preus assequibles”, ha assegurat l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler i Casals, en la presentació del projecte.

A poc més d’un any de l’inici de les obres de rehabilitació, el grup de cooperativistes que hi viurà està gairebé complet i pendent de les darreres gestions administratives.

Facilitar l’emancipació dels joves

Els habitatges es gestionen sota el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús: un model a cavall entre la propietat i el lloguer, en què la tinença de l’immoble pertany a la cooperativa, i on les veïnes que en són sòcies participen i gaudeixen d’un dret d’ús indefinit.

Aquest mecanisme fa també possible que els habitatges tinguin un preu assequible: les quotes d’ús dels habitatges són d’entre 280 i 400 euros, i les sòcies i socis fan una aportació inicial retornable parcialment de màxim 5.500 euros. A més, quatre dels catorze habitatges estan dirigits a persones amb ingressos baixos, amb quotes i aportació inicial més baixes.

El pressupost total de la promoció, sumant els costos d’adquisició i la rehabilitació, ha estat d’un milió i mig d’euros, finançats íntegrament amb un préstec hipotecari de l’Institut Català de Finances, i amb una aportació subvencional de 300.000 euros de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni.

En aquest sentit, Carles Sala, secretari d’Habitatge i Inclusió Social, ha remarcat durant l’acte d’inauguració de l’edifici que amb aquest tipus de col·laboració el Govern vol “afavorir l’adquisició d’habitatges per part d’ajuntaments, promotors públics, promotors socials i entitats socials de la Xarxa d’Habitatges d’inserció per destinar-lo a lloguer social per a col·lectius especialment vulnerables”.

Una rehabilitació centrada en l’estalvi d’energia i consums

El 2021 es va iniciar el projecte de reforma, desenvolupat per la cooperativa Celobert, amb l’objectiu principal de rehabilitar els habitatges i espais comuns per tal que recuperin les condicions d’habitabilitat i d’ús i dotar l’edifici d’instal·lacions i elements comunitaris, encaminats a obtenir una major eficiència energètica i una optimització dels recursos a través de compartir-los.

De fet, en línia amb la finalitat de promoure una mobilitat més ecològica i reduir les emissions, durant l’acte es va presentar el cotxe elèctric compartit de Som Mobilitat que a partir d’ara estarà disponible a l’aparcament del propi edifici. Les veïnes  del projecte poden fer ús del cotxe amb una tarifa més econòmica gràcies a un acord entre les dues entitats.

Últimes vacants

Les inscripcions al projecte continuen obertes fins a omplir les places que queden disponibles. Per accedir-hi, cal tenir entre 18 i 35 anys i complir els requisits de protecció oficial, a més de garantir poder tenir capacitat econòmica per assumir les quotes mensuals que s’han previst.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article