Nou protocol per acompanyar els infants i els adolescents que són desnonats a Barcelona

Serveis Socials, entitats i veïnat de Ciutat Meridiana i del Raval han elaborat la guia per acompanyar els joves en aquesta situació


Durant el 2021 es van atendre 5.937 persones per risc de desnonament a Barcelona. Una de cada tres era menor d’edat. Amb l’objectiu d’ajudar infants i joves a reduir l’impacte emocional que suposa aquesta situació, l’Ajuntament ha posat en marxa un nou protocol. La guia està elaborada des del treball en xarxa i l’acció comunitària per Serveis Socials, entitats i veïnat de Ciutat Meridiana i del Raval, dos dels barris que registren més desnonaments de la ciutat.

La iniciativa va néixer a finals del 2018 en el marc de la Taula de Salut Mental Zona Nord, quan un grup de veïnes i veïns van mostrar preocupació pel malestar que els processos de desnonament generaven a les famílies del territori. Una situació que també es va detectar al Raval Sud, dues de les zones amb més desnonaments de Barcelona.

Això va donar lloc a mesos de feina i trobades amb entitats socials com el Col·lectiu Sísifo i l’Associació Ubuntu, famílies que han patit desnonaments, associacions veïnals i professionals dels serveis socials i la comunitat educativa. I d’aquí va sortir una guia de bones pràctiques per minimitzar l’impacte emocional en infants, joves i adolescents que viuen aquest procés.

Aquest protocol, que es vol estendre a tota la ciutat, preveu un treball, tant individual com familiar i comunitari, que comença abans del desnonament, identificant les famílies que el poden patir, i accions tant durant el dia que es produeix el llançament com després. “I complementa la feina que es fa des del consistori contra l’emergència habitacional, com la Unitat Antidesnonaments, que l’any passat va atendre 2.267 famílies, o la inversió de gairebé 26 milions d’euros per ajudar a pal·liar situacions de manca d’habitatge o de risc de perdre’l”, explica l’ajuntament.

Stop desnonaments, la cançó que dona veu als infants

Fruit d’aquesta feina en xarxa i comunitària, el grup musical Xiula, que també fan activisme i educació adreçat als més menuts, ha compost Stop desnonaments, una cançó que reflecteix com els nens i nenes viuen un desnonament.

I ho saben de primera mà perquè la banda ha treballat amb infants de sis escoles diferents de Nou Barris i el Raval i la lletra l’han creada a partir de les vivències dels petits. A més, els protagonistes del videclip també són els infants d’aquests dos barris.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article