Govern i patronals acorden l’augment d’un 3% de les tarifes de serveis socials

L’increment es farà amb retroactivitat des de l’1 de gener del 2022 i representarà una inversió de més de 44 milions d’euros


Les patronals que gestionen serveis d'atenció a les persones i Drets Socials han signat un acord, aquest dijous, per augmentar un 3% les tarifes de serveis socials. L’acord, que arriba després de diverses negociacions entre el departament i patronals representants de les entitats proveïdores de la xarxa de serveis socials d’atenció pública, inclou també el compromís que aquest increment es vegi reflectit en una millora del sou dels treballadors, una de les peticions principals dels sindicats del sector.

Aquest increment en les tarifes serà amb retroactivitat des de l’1 de gener del 2022 i representarà una inversió de més de 44 milions d’euros. En la signatura de l’acord, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha destacat que l’ augment “arriba amb el compromís que repercutirà en una millora del sou dels treballadors i treballadores”.

Precisament, en aquest punt han fet èmfasi els sindicats. “L’increment del 3%, tot i que ens sembla insuficient, és un primer pas. Amb tot, hi ha d’haver unes taules salarials pactades perquè sinó les entitats no destinaran aquests diners per augmentar els sous dels treballadors”, ha explicat el responsable d'Acció Social a UGT-Serveis Públics, Antonio Gutiérrez, recentment a aquest mitjà. 

En aquesta mateixa línia s’ha expressat la coordinadora del Sector d'Intervenció Social i Atenció a les Persones de CCOO, Virgínia Juárez. “Amb els diners transferits per la conselleria fins a dia d’avui, algunes entitats han pujat mínimament el sou dels treballadors, però altres ni això. On són aquests diners? No ho sabem i tampoc ha tingut cap mena de repercussió”.

Per aquest motiu, Juárez també demana que es pugui fer el seguiment d’aquests diners transferits, ja que sinó, tot dependrà de la “bona voluntat” de cada entitat.

A més, Juárez reconeix que, tot i que el departament s’ha reunit amb els sindicats, ho ha fet quan “ja estava tot lligat”. “Tenint en compte que estem parlant de condicions dels treballadors, els sindicats som els que hem de ser-hi en aquesta taula. I més, amb la trajectòria del tercer sector, que portem quatre anys amb el conveni congelat i bloquejat”, ha dit.

Ambdós sindicats consideren que les condicions laborals precàries són una realitat que arrossega al sector des de fa molts anys. Per aquest motiu,  ja fa temps que reclamen la millora de les condicions dels treballadors i que calen “reformes estructurals”.

Reformes estructurals

En aquest punt coincideixen sindicats, patronals i departament. “Volem treballar conjuntament amb les patronals qüestions que han de servir per fer les reformes estructurals que necessita el sector com són: els estudis de costos, la cartera de serveis i l’agència integrada, social i sanitària”, ha dit Cervera en la reunió prèvia a la signatura de l’acord d’aquest dijous, on també hi havia la secretaria General, Dolors Rusinés, la secretària d'Afers Socials i Famílies, Anna Figueras i el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, i les patronals signants.

Aquestes patronals representen entitats que gestionen serveis d’atenció a les persones amb dependència, com ACRA, persones amb discapacitat, com Dincat, persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, la infància, l’adolescència i els joves tutelats i extutelats, i les persones amb drogodependència i altres tipus d’addicions i atenció precoç. La Confederació, també signant de l’acord, ha considerat  que aquest increment de preu del 3% a una part dels serveis d’atenció a les persones “no cobreix les necessitats de millora de les condicions laborals dels treballadors ni de la sostenibilitat de l’activitat”. 

Per aquest motiu, l’entitat demana a la Generalitat “un pla plurianual i interdepartamental de millora de finançament i que es revisin els preus dels serveis per adaptar-los als costos reals”, entre d’altres.

“Valorem positivament l’acord assolit avui, però hem de dir que no compensa els efectes de l’encariment dels preus provocats per la inflació”, ha assenyalat la presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, que insta a la Generalitat a una nova actualització del 3% per l’any 2023.

Per la seva banda, la representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, Dincat, reconeix que l’increment del 3% dels mòduls i tarifes dels serveis d’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual és “totalment insuficient”.

Amb tot, Dincat assegura que es tracta d’un acord “molt necessari” i el valora positivament, després que el 2021 les tarifes es mantinguessin congelades i que, només el 2019 i el 2020, s’aprovessin increments. Tanmateix, insisteix que no respon a les necessitats reals del col·lectiu, tenint en compte “l’infrafinançament que arrossega des de fa anys més de 10 anys i l’alta inflació del cost de vida”.

Per aquest motiu, Dincat també reclama que els pressupostos de la Generalitat de cara el 2023 garanteixin un nou increments de tarifes i mòduls dels serveis amb l’objectiu de dignificar-los, millorar la qualitat de vida de les persones ateses, establir unes bones condicions laborals per als treballadors i assegurar la viabilitat de les entitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article